Nederland hoeft voorbeeld (nog) niet te volgen
In Nederland is anders dan in Noorwegen geen directe noodzaak aanwezig voor maatregelen tegen crypto-mining in datacenters. Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association (DDA), vindt het begrijpelijk dat Noorwegen zijn datacentersector gaat reguleren om te voorkomen dat het land een toevluchtsoord voor crypto-miners wordt.
Want Noorwegen werkt evenals Zweden en IJsland als een magneet op delvers van cryptomunten vanwege de lage energiekosten aldaar. Nederland is wat dat betreft een stuk minder aantrekkelijk. Grove vindt het voor de hand liggend dat de Noren actie ondernemen. Maar dit zal alleen maar betekenen dat de crypto-miners ergens anders naar toe gaan waar de stroomprijs laag is.
Adverteren tegengaan
De directeur van de DDA denkt dat Nederland beter het adverteren voor crypto kan tegengaan. Hij vraagt zich af waarom we iets stimuleren dat in een aantal landen zoveel problemen geeft. Grove wijst op cijfers dat Nederland momenteel ongeveer 2,5 miljoen crypto-bezitters kent, een verdubbeling ten opzichte van 2022. Zo’n 14 procent van de bevolking zit in bitcoins of andere cryptomunten.
Faciliteiten registreren, net als het soort digitale diensten
Behalve de grote risico’s van deze handel is ook het torenhoge energieverbruik van cryptomunten een punt van zorg. De Noorse regering wil als het eerste in Europa exploitanten van datacenters een specifiek juridisch kader opleggen, waarbij zij de eigenaren en beheerders van faciliteiten moeten registreren, evenals het soort digitale diensten dat zij aanbieden.
De deur sluiten
De regering in Oslo hoopt dat dit de lokale autoriteiten in staat zal stellen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over het al dan niet groen licht geven van nieuwe projecten. ‘Het doel is om de industrie zo te reguleren dat we de deur kunnen sluiten voor de projecten die we niet willen,’ aldus Karianne Tung, de Noorse minister van Digitalisering.
Tung zegt dat de regering datacentra waar crypto-mining wordt uitgevoerd graag wil ontmoedigen. Zij noemt dit proces ‘notoir energie-intensief’, terwijl cryptocurrencies die worden gedolven, zoals bitcoins, vaak worden gebruikt voor transacties op de zwarte markt.
Niet willen
Volgens minister Terje Aasland (Energie) trekken de goedkope stroom en de gunstige klimaatomstandigheden in Noorwegen crypto-miners aan. Hij noemt deze industrie die wordt geassocieerd met grote uitstoot van broeikasgassen, een voorbeeld van een soort activiteit die de Noren niet willen.
Het blijft toch een beetje dubbel. Persoonlijk vind ik het energieverbruik voor bitcoin mining ook een enorme verspilling. Maar als we ze dan toch niet tegen kunnen of willen houden, dan kunnen ze maar beter groene energie gebruiken, zoals in Noorwegen. Nu bestaat toch het risico dat ze “op kolen” gaan worden gemined.