Tech M&A Insider behandelt fiscale consequenties bij techdeals
PODCAST – Hart en ziel steek je in de ontwikkeling van jouw techbedrijf en op een dag ben je er klaar voor om jouw bedrijf te verkopen. Ka-ching, de kassa rinkelt! Maar heb je wel voldoende geld om op je lauweren te gaan rusten? Of houd je door de fiscale consequentie van jouw deal minder over dan gehoopt? In de nieuwste aflevering van podcast Tech M&A Insider kijken we wat er netto overblijft bij de verkoop van een techbedrijf. Computable is mediapartner van Tech M&A Insider en behandelt maandelijk het technieuws in deze podcast.
Host Martijn van der Hoeden van No Monkey Business gaat in deze podcast in gesprek met Michiel Bod senior taks manager bij BDO Accountants en Adviseurs. Ze duiken in de wereld van belastingen en zien daar wel enkele doemscenario’s voor verkopende techondernemers. Ontdek nu alles wat je moet weten over de fiscale consequenties bij het verkopen van je techbedrijf.
Aandelen vs. activa-passiva
We beginnen met het onderscheid tussen een aandelentransactie en een activa-passiva deal. Wat zijn de mogelijke gevolgen en hoe beïnvloeden ze mogelijk een ondernemer, zowel voor als na je exit? ‘Bij een aandelentransactie worden de aandelen van het techbedrijf verkocht’, steekt Bod van wal. ‘Dit betekent dat zowel de activa als de passiva van het bedrijf bij de koper blijven. Als verkoper ben je dan niet verantwoordelijk voor eventuele verborgen schulden of claims die na de verkoop naar boven komen.’
Bij een activa-passiva deal daarentegen, worden volgens Bod alleen de activa en passiva van het techbedrijf verkocht. ‘De koper neemt dus alleen bepaalde bezittingen en schulden over, terwijl jij als verkoper de rest behoudt. Dit kan voordelig zijn als je bepaalde activa wilt behouden, zoals intellectueel eigendom of bepaalde contracten.’
Belastingimplicaties
Het is volgens Bod belangrijk om te begrijpen welke optie het meest geschikt is voor jouw situatie en welke fiscale gevolgen hieraan verbonden zijn. ‘In beide gevallen kunnen er namelijk belastingimplicaties zijn, zoals vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting. Daarnaast kunnen er ook andere aspecten zijn waar je rekening mee moet houden, zoals de structuur van de transactie en eventuele earn-out regelingen.’
Is je exit wel een echte dream exit als je veel (en vaak) moet afdragen aan Vadertje Staat?
Het is dus essentieel om advies in te winnen van een fiscale expert die bekend is met dergelijke deals. Zij kunnen je helpen om de fiscale consequenties van de verkoop van je techbedrijf te begrijpen en te optimaliseren.
Hoeveel blijft er écht over?
Over die exit gesproken: stel, je verkoopt je techbedrijf en houdt hier een bedrag van tien miljoen euro aan over. Althans, dat is wat er op je rekening gestort wordt. Is dat wel zo mooi als het klinkt? Hoeveel gaat er naar de fiscus en hoe vaak klopt die nog bij je aan? Is je exit wel een echte dream exit als je veel (en vaak) moet afdragen aan Vadertje Staat? Met simpele rekenvoorbeelden geeft Bod in de podcast een reality check.
Geen zorgen trouwens want naast deze ‘problemen’ komt Bod ook met fiscale trucjes (we bedoelen natuurlijk mogelijkheden) om te voorkomen dat je te veel geld verliest aan belastingen. En ook niet onbelangrijk: hoe kun je slim omgaan met het geld dat je daadwerkelijk overhoudt? Tussen neus en lippen door krijgen we ook nieuwe termen voorgeschoteld, zoals ‘verliesverdamping’.
Technieuws met Computable
Maar er is meer in deze podcast! Sander Hulsman, hoofdredacteur van Computable, komt ook met actueel technieuws. De rode draad in dit blokje is geld; geld om te groeien, geld om overeind te blijven en geld op de bankrekening van zeer vermogende Nederlandse techondernemers.
Hij begint met investeringen in Nederlandse startups en scale-ups die het eerste kwartaal van 2024 boven de miljard dollar zijn uitgekomen. Dit is het grootste bedrag in een kwartaal sinds twee jaar. Het aantal investeringen nam wel af. Dit concludeert de Dutch Startup Association in zijn terugkerende driemaandelijkse data-analyse.
Maar niet met alle techbedrijven gaat het florissant. De Franse it-dienstverlener Atos is naarstig op zoek naar geld om overeind te blijven. De banken, een groep obligatiehouders en de Franse staat geven Atos een tussentijdse financiering van 450 miljoen euro. Met deze extra liquiditeit kan het noodlijdende it-concern tot begin juli vooruit.
Tot slot heeft Hulsman een overzicht van zes Nederlandse techmiljardairs. Hij analyseerde hiervoor de miljardairslijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Op dit lijstje bekende namen als Steven Schuurman, Sytse ‘Sid’ Sijbrandij, Adriaan Mol, Pieter van der Does en Arnout Schuijff. De (nieuwe) nummer één evenwel bleek een totaal onbekende te zijn, want een cryptokoning.
In rook opgaan
Voor de ondernemer die niet zijn geld in rook wil zien opgaan bij de verkoop van zijn techbedrijf is deze uitzending van Tech M&A Insider een must. Beluister deze aflevering: