ASML kiest in principe voor een grote uitbreiding in Eindhoven, maar vraagt gemeente en provincie nog wel extra garanties. Als de stroomvoorziening, de bereikbaarheid, huisvesting, milieuzaken, zorg en andere (basis)voorzieningen naar tevredenheid zijn geregeld, is de verhuizing naar buitenland – waarmee was gedreigd – van de baan.
De chipmachinefabrikant sloot gisteren met de gemeente Eindhoven een intentieovereenkomst om een enorme groeispurt mogelijk te maken. In beginsel is gekozen voor een terrein aan de noordkant van de Brainport Industries Campus (BIC Noord). ASML kan op dat campusgebied genoeg ruimte krijgen om twintigduizend medewerkers extra te werk te stellen bovenop de 23.000 die nu al voor de fabrikant in Nederland actief zijn. Roger Dassen, cfo van ASML, zegt: ‘BIC is voor ons een interessante optie die we nu samen met de gemeente Eindhoven verkennen.’
Operatie Beethoven
Het stimuleringsplan van 2,51 miljard euro (operatie Beethoven), inclusief bijdragen van de provincie en het regionale bedrijfsleven, voor de verdere ontwikkeling van de streek rond Eindhoven lijkt voldoende te zijn geweest om ASML voor Nederland te behouden. Belangrijke overweging om toch voor een locatie dichtbij de hoofdvestiging in Veldhoven te kiezen is de wens om R&D, productie en service in Nederland zo veel mogelijk te centreren.
Goed op elkaar ingestelde teams hebben die hecht kunnen samenwerken
De kernactiviteiten worden nabij de bestaande locaties in Veldhoven gehouden, omdat dit de samenwerking tussen de teams en de verschillende onderdelen bevordert. Het ‘geheim’ van de meest succesvolle spelers uit de chipindustrie is dat ze goed op elkaar ingestelde teams hebben die hecht kunnen samenwerken. Overplaatsing van belangrijke teams naar bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland zou deze patronen doorbreken.
Cruciaal moment
In juni beslist de gemeenteraad van Eindhoven over de intentieovereenkomst. De komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt. Als ASML definitief voor BIC Noord kiest, betekent dit een versnelde uitbreiding van de campus. Wethouder Stijn Steenbakkers (Brainport en Economie) spreekt van een cruciaal moment, niet alleen voor Brainport Eindhoven, maar voor Nederland en Europa. ASML en de semiconductor-keten vormen wat hij noemt de Champions League van onze toekomstige economie en welvaart, met banen op alle niveaus en in de hele economische keten.
Gemeente Eindhoven en ASML maken gezamenlijk verder werk van structurele sociale programma’s. Voorbeeld hiervan is het verstevigen van de inzet van ASML en het bedrijfsleven in vier maatschappelijke fondsen op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid, talent en het sociale programma Brainport voor elkaar. Extra aandacht is er in deze ontwikkeling voor banen voor praktisch geschoolden en onbenut arbeidspotentieel. Dit wordt de komende periode nader uitgewerkt.