Voor startende fotonica-bedrijven, veelal gevestigd rond de universiteiten van Eindhoven en Enschede, komt extra durfkapitaal beschikbaar. Risicokapitaalverschaffer PhotonVentures heeft tijdens een tweede ronde van fondsenwerving ruim vijftien miljoen euro binnengehaald.
Het totaal van het fonds komt daarmee op de beoogde 75 miljoen euro. Het fonds richt zich op jonge bedrijven die oplossingen met fotonische chips ontwikkelen. In plaats van elektronen worden bij fotonica lichtgolven gebruikt in onder meer chips. Ook leent deze energiezuinige en snelle techniek zich voor het transporteren van data. Integratie van fotonische functies in chips maakt het ook mogelijk om kleinere apparaten te bouwen.
Nederland zet zwaar in op fotonica vanwege de positie in de chipindustrie en toeleveranciers daarvan. Het aantal toepassingen groeit, maar de grote doorbraak laat nog op zich wachten. Om die reden richt het fonds zich op essentiële toepassingen in datatransmissie, gezondheidsdiagnostiek en slimme sensorsystemen. In 2022 heeft het Nationaal Groeifonds onder voorwaarden al 471 miljoen toegekend aan het PhotonDelta-programma. Private investeerders hoogden dat bedrag op tot 1,1 miljard euro. PhotonVentures komt weer voort uit PhotonDelta. Doel is dit jaar nog eens 25 miljoen euro aan dat fonds toe te voegen waardoor het totaal op ruim honderd miljoen euro komt.