Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maant het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tot actie tegen de zogenoemde volgverkeerslichten. Volgens de privacywaakhond vormen deze verkeerslichten, die contact maken met apps op de mobieltjes van weggebruikers om de verkeersdrukte te meten, een inbreuk op de privacy.
De apparaten kunnen op grote schaal persoonlijke informatie van mensen verzamelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om volledige ritten in kaart te brengen, inclusief datum, tijd en snelheid. Omdat wegbeheerders zoals Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten weten waar de verkeerslichten staan, kunnen zij weggebruikers volgen. Zeker wanneer wegbeheerders ook camera’s inzetten bij de verkeerslichten, stelt de AP.
Volgens de AP lijken de wegbeheerders niet goed te hebben nagedacht over de privacyrisico’s van deze verkeerslichten. Ook is niet altijd duidelijk met wie de gegevens precies gedeeld worden, en wie verantwoordelijk is voor het verzamelen en gebruiken van de gegevens. Deze zaken moeten volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) helder zijn, voordat de gegevensverzameling start.
“…die contact maken met apps op de mobieltjes van weggebruikers om de verkeersdrukte te meten…” Onduidelijk om welke apps het gaat en hoe de toestemming is geregeld want laten we bij het begin beginnen voordat we over de derdeverstrekking beginnen. Nu is dat altijd lastig als het om onze overheid gaat door het euvel van scopecreep. Een volledige ritadministratie is tenslotte fiscaal interessant want politiek zoekt naar een eerlijkere belasting van mobiliteit.