Hoewel er stappen worden gemaakt, voldoen nog steeds maar weinig websites en apps van de overheid aan de toegankelijkheidseisen. Dat blijkt uit de Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid 2023.
Slechts zes procent van de websites en apps die zijn geregisteerd in het Dashboard Digitoegankelijk voldoet aan de toegankelijkheidseisen. 36 procent van de websites en apps beantwoordt aan de wettelijke verplichting, maar bevat dus niet alle elementen waardoor mensen met een beperking deze kunnen gebruiken.
De Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid 2023 laat zien dat in 2023 39 procent van de overheidswebsites en apps voldeed aan de wet voor digitale toegankelijkheid. Dat is 22,5 procent meer dan het jaar ervoor, schrijft DigiToegankelijk. Die aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties verbonden organisatie jaagt de digitale toegankelijkheid binnen de overheid aan en stelt het Dashboard Digitoegankelijk samen.
‘Het aantal toegankelijkheidsverklaringen groeide met 42 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De stijging laat zien dat er op veel plekken hard wordt gewerkt aan digitale toegankelijkheid, maar er is ook nog werk te verzetten’, concludeert de organisatie.
Vertekend beeld
Er lijkt dus wat groei te zitten in het aantal overheidssites en -apps dat aan de toegankelijkheidseisen tegemoet komt, maar de cijfers zijn nogal vertekend. DigiToegankelijk baseert zijn cijfers namelijk op het Dashboard Digitoegankelijk. Maar er zijn veel overheidswebsites en apps die buiten beeld blijven omdat ze niet hun gegevens over toegankelijkheid delen.
In het dashboard staan namelijk maar 9002 van de geschatte 15.000 apps en websites van overheden. Dat is weliswaar een forse verbetering in vergeleken met medio 2023 toen er nog geen 4300 sites en apps in het register waren opgenomen. Maar het betekent dat nog altijd een derde van de apps buiten de cijfers over toegankelijkheid valt.
Wetgeving
In het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid dat sinds juli 2018 van kracht is, staat dat websites en mobiele apps van Nederlandse overheidsinstanties moeten voldoen aan de toegankelijkheidseisen Hierover moet verantwoording worden afgelegd in een toegankelijkheidsverklaring.
Daarnaast moet de overheid zich inzetten voor al haar burgers, ook digitaal. Mensen met een beperking of chronische ziekte moeten net als ieder ander kunnen meedoen. Sinds 1 januari 2017 is dit geregeld in de Wet gelijke behandeling handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz). Vanaf februari 2023 is ook in Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet opgenomen dat uitsluiting op basis van handicap verboden is.
Ook bedrijven
Vanaf 2025 moeten ook alle bedrijven binnen de EU beantwoorden aan Europese regels voor digitale toegankelijkheid. VNO-NCW, MKB-Nederland, Accessibility en Thuiswinkel.org kondigde onlangs een nieuwe versie aan van hun testwebsite voor digitale toegankelijkheid: www.ismijnsitetoegankelijk.nl. Naast controle op toegankelijkheideisen biedt die testwebsite ook adviezen voor verbetering.