Nexperia is gehackt door cybercriminelen. Zij dreigen de digitale kroonjuwelen te publiceren als er geen losgeld wordt betaald. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het chipbedrijf uit Nijmegen bevestigt de hack maar geeft geen toelichting omdat het onderzoek in handen van Fox-IT nog in volle gang is.
Volgens RTL Nieuws bestaat de buit uit honderden gigabytes aan gevoelig materiaal, zoals handelsgeheimen, ontwerpen van chips en klantgegevens van onder andere SpaceX, Apple en Huawei. Nexperia produceert computerchips die in telefoons, koelkasten, stofzuigers en auto’s worden gebruikt. De nieuwszender stelt dat de hackers achter de aanval deel uitmaken van de groep Dunghill, een relatief nieuwe cybercriminele groep die de afgelopen tijd tientallen slachtoffers heeft gemaakt.
Saillant is dat Nexperia in Chinese handen is en China wordt gezien als het land waar de meeste cyberdreiging van uitgaat. Het bedrijf uit de Waalstad is een afsplitsing van NXP, de chipproducent waar Chinese hackers, die banden hebben met de Chinese Staat, ruim twee jaar lang chipontwerpen probeerden te stelen. Ook chipmachinefabrikant ASML werd slachtoffer van Chinese spionage.
Chinees eigenaarschap
Nexperia werd in 2019 overgenomen door het Chinese Wingtech Technologies. Het bedrijf kreeg in november vorig jaar groen licht van het ministerie van EZK voor de overname van het Delftse Nowi Energie, dat een chip ontwikkelt voor de winning van energie uit licht, warmte of wifi-signalen. Het ministerie vindt het geen bezwaar dat de Chinese eigenaar toegang tot deze veelbelovende technologie krijgt omdat het niet voor militaire doeleinden zou worden gebruikt.
De Britten zijn minder naïef. Nexperia kreeg vorig jaar van het Britse ministerie van Economische Zaken te horen dat de Newport Wafer Fab in Zuid-Wales om nationale veiligheidsredenen grotendeels van de hand moest worden gedaan. Die chipfabriek, de grootste van het Verenigd Koninkrijk, maakt overigens alleen maar simpele chips. Nexperia ontkent ten stelligste dat de chips uit Wales voor militaire doeleinden zijn te gebruiken.
Ook Duitsland heeft bezwaren tegen het Chinese eigenaarschap van Nexperia. De Duitse minister Habeck verzette zich met succes tegen de opname van Nexperia in het royale steunprogramma waarmee de Europese Commissie de EU minder afhankelijk wil maken van halfgeleiders uit andere werelddelen.