De twijfels over de werking van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zijn er ruim drie maanden na de inwerkingtreding van de Omgevingswet zeker niet minder op geworden.
De site Gemeente.nu, waarop het nieuws over de gemeentesector, meldt dat de it achter dit landelijke systeem regelmatig uitvalt. De geruststellende woorden van minister Hugo de Jonge (BZK) eind januari dat het DSO geen grote verstoringen heeft gekend, worden met een korreltje zout genomen. Die onregelmatigheden worden weliswaar opgelost, maar de frequentie ervan baart zorg.
De vrees bestaat dat deze instabiliteit duidelijker merkbaar wordt als gemeenten straks meer plannen op het DSO publiceren. In de eerste twee maanden van dit jaar bleef het aantal gepubliceerde ontwerp-omgevingsplannen beperkt tot vijf. Normaliter publiceren gemeenten gedurende zo’n periode enkele honderden ontwerpbestemmingsplannen.
Bij twee van de vijf omgevingsplannen die nog wel het DSO haalden, deden zich bovendien problemen voor. Wijzigingen in het ontwerp waren niet direct te valideren, waardoor veranderingen wekenlang verhuld bleven. Lieuwe Koopmans, een praktijkman uit de ict die al jaren fouten in het DSO openbaart, constateert dat documenten vaak blijven hangen in het systeem door problemen met de verwerking. Dat de instabiliteit van het DSO tot nog toe grotendeels onder het oppervlakte bleef, komt door de stortvloed aan ontwerpbestemmingsplannen die eind vorig jaar nog onder het oude regime van de Wet ruimtelijke ordening werden ingediend. Bovendien kunnen gemeenten hun plandocumenten dit jaar nog met hun oude software publiceren. Volgens Koopmans maken veel gemeenten gebruik van die mogelijkheid.