Peter Wennink, topman van ASML, is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van minister-president Mark Rutte. Die stelde op X dat de chipmachinefabrikant onder zijn leiding is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende en innovatieve technologieconcerns ter wereld. ‘De enorme betekenis van ASML voor de regio Eindhoven en voor heel Nederland is ongekend’, aldus de demissionaire premier.
De onderscheiding die Peter Wennink op zijn afscheidsreceptie in Veldhoven kreeg, is de op-een-na-hoogste graad binnen de Orde van Oranje-Nassau. Het is de vijfde keer sinds 2000 dat dit eerbewijs werd toegekend.
Wennink, die in 1999 bij ASML begon en in 2013 als bestuursvoorzitter werd aangesteld, gaat deze maand met pensioen. Hij begon zijn ASML-carrière bij duv (machines die met diep ultraviolet licht) en leidde vervolgens twee van ASML’s snelgroeiende bedrijfsonderdelen: de applicatie-business en euv-tak (machine die chips maakt met behulp van extreem ultraviolet licht) en recentelijk alle ASML-activiteiten.
Volgens Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, heeft Wennink ‘ASML tot een wereldspeler gemaakt, wat van enorme waarde is voor de Nederlandse economie. Hij heeft altijd gezocht naar verbinding met alle bedrijven en kennisinstellingen binnen Brainport Eindhoven, zowel groot als klein, waardoor deze regio een krachtig ecosysteem is geworden, vol van innovatie.’
Maatschappelijke verdiensten
Volgens de gemeente Veldhoven heeft de vertrekkende topman ook op maatschappelijk gebied zijn sporen verdiend. Er werd onder zijn leiding een programma opgericht, waarmee meer dan 180.000 basisschoolkinderen technieklessen konden volgen. Met hetzelfde project konden bibliotheken boeken aankopen. Een ander initiatief van ASML onder zijn aansturing is een onderwijsproject met een tweejarige studiebeurs voor techniekstudenten, dat in 2014 werd gelanceerd. Door die regeling kunnen techniekstudenten makkelijker een master halen aan de universiteit.
Ook hielp hij met ASML bij het vlottrekken van huisvestingsprojecten in de regio, omdat de aanwezigheid van het concern extra druk legt op de voorzieningen en de infrastructuur. Deze huisvestingsprojecten rondom ASML-vestigingen zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor de werknemers, maar juist gericht op sociale huurwoningen en koopwoningen voor bijvoorbeeld starters, aldus de gemeente.
Naast zijn werkzaamheden voor ASML en de projecten rondom onderwijs en huisvesting was Wennink van 2000 tot 2012 medeoprichter en penningmeester van het Ronald McDonald Huis Zuid-Oost Brabant. Sinds 2016 is hij lid van de raad van toezicht bij de Technische Universiteit Eindhoven. Hij doneerde zijn vergoeding daarvoor aan de onderwijsprojecten van ASML.
Charmeoffensief
Bedoeld of onbedoeld, de uitreiking past wel bij het charmeoffensief dat het kabinet is gestart om weer bij ASML in het gevlij te komen. De chipmachinefabrikant had gedreigd Nederland te verlaten na de aankondiging van een aantal innovatiebeperkende maatregelen. Eerder al hadden de exportbeperkende maatregelen met betrekking tot China tot wrevel geleid. Eind maart werd bekend dat de rijksoverheid en de regio rond Eindhoven tot en met 2030 2,51 miljard euro uittrekken voor de versterking van de Nederlandse chipsector, behoud van ASML, en groei van activiteiten in Brainport Eindhoven.
Een andere, vertrekkende ASML-topman, Martin van den Brink, kreeg eerder al een koninklijke onderscheiding voor zijn werk: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat was bij de viering van de dertigste verjaardag van ASML in 2014. Van den Brink wordt gezien als technisch brein van het bedrijf.