COLUMN – Altijd superirritant als mensen je bellen onder het eten. Het zijn ook nooit mensen die je net even wilt spreken. Het zijn meestal verkopers of oplichters en meestal allebei.
Aan de deur en de telefoon moet je geen zakendoen. De Consumentenbond waarschuwde er een paar weken terug nog voor. Vooral op het gebied van telecom en energiecontracten word ook ik vaak lastiggevallen. Ik gebruik dan altijd de Jerry Seinfeld-truc. Ik zeg dat ik nu even geen tijd heb en vraag ze dan om hun eigen telefoonnummer zodat ik ze op een later moment terug kan bellen. En dan antwoorden ze altijd met ‘dat doen we niet’. ‘Oh’, zeg ik dan, ‘je vindt het zeker vervelend als ik je thuis bel? Nou dan weet je ook een keer hoe wij ons altijd voelen als jullie bellen.’ En dan leg ik neer.
Contact via app
Er bellen ook steeds vaker oplichters. Mensen die zich bijvoorbeeld voordoen als bankmedewerker. Bij de ING hebben ze sinds kort een functie in de app waarmee je kunt controleren of je wel echt een bankmedewerker aan de lijn hebt.
Banken willen je geld lenen voor te hoge rentes en je geld hebben voor te lage rentes
Ik heb zelf een betere check. Als iemand je belt die zegt dat hij van de bank is, dan is het nooit iemand van de bank. Mensen van de bank nemen geen contact met je op. Ze willen je geld lenen tegen te hoge rentes of ze willen je geld hebben voor een te lage rente. En voor rest willen ze niks met je te maken hebben. De bank en ik hebben contact via een app.
Kauwgumballenautomaat
Vroeger was dat anders. Ik ben zo oud dat ik nog weet dat je geld op moest halen in het bankgebouw. Ik weet zelfs nog dat ik voor het eerst een geldautomaat zag. Je had het gevoel alsof je voor een kauwgumballenautomaat stond waar gratis geld uit kwam. Mijn vrouw heeft dat gevoel nog steeds. Zij kan ook zo een half uur met een oplichter aan de telefoon zitten. Oplichters hebben inmiddels een app waarmee ze kunnen herkennen dat ze mijn vrouw aan de lijn hebben.
Jacob Spoelstra
Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.
Wat een slap verhaal. Zo was de ‘flapentap’ vanaf het begin al handig omdat vroeger iedereen moest werken tijdens de openingstijden van banken. De goede oude tijd waarin je gulden nog een daalder waard was op de markt omdat big brother niet mee keek met betalingen. Banken zijn slecht maar de overheid is nog slechter als we kijken naar een verlies aan privacy als gevolg van digitaal betalen.