Het jaar 2024 is sterk uit de startblokken geschoten met een totaal aan investeringen van meer dan een miljard euro in Nederlandse startups (en scale-ups). Dit is het grootste bedrag in een kwartaal sinds twee jaar. Het aantal investeringen nam wel af. Dit concludeert de Dutch Startup Association (DSA) in de terugkerende driemaandelijkse data-analyse in samenwerking met partners.
De investeringen ter waarde van 1,05 miljard euro in het eerste kwartaal betekent meer dan een verdubbeling (+150 procent) ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar (422 miljoen euro). Ook vergeleken met het laatste kwartaal van 2023, waarin 576 miljoen euro werd geïnvesteerd, is er een fors toename van 83 procent.
Wel nam het aantal deals met 19 procent af ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Volgens de DSA was er een krimp te zien in de allervroegste fase (‘pre-seed’) van investeringen. Wel waren er meer deals boven de vijftien miljoen euro (de zogeheten Series B+). Drie hiervan, Picnic (e-melkboer), Mews (horeca-software) en DataSnipper (accountantssoftware), waren zelfs boven de honderd miljoen dollar. De twee laatstgenoemden zijn met de waardering van deze investering nieuwe Nederlandse eenhoorns (unicorns); Picnic had die status al.
De investeringen in startups zijn breed over sectoren verdeeld, maar ict en deeptech voeren de boventoon. Naast het eerder genoemde drietal wisten onder meer Eye Security (it-beveiliging, 36 miljoen euro), Photonics (fotonica, 38 miljoen dollar) en TheyDo (klantervaringssoftware, 34 miljoen dollar) grote bedragen binnen te harken.
Groeifase in aantocht
Ondanks de daling in aantal deals vermoedt de DSA dat ons een groeifase wacht. Daarvoor staan de seinen op groen, zoals het uitzicht op meer stabiliteit en verlaging van rente, verwachtingen rond beursgangen en strategische acquisities, en de grote hoeveelheid beschikbare fondsen voor investeringen.
Nederland kent een goed startup-vestigingsklimaat. Maar de belangenbehartiger voor jonge bedrijven signaleert wel potentiële dwarsliggers. Zo komt er te weinig groeigeld uit Nederland beschikbaar. Een groot deel van de groei komt uit de Verenigde Staten; Amerikaanse investeerders verdubbelden hun deelnemingen het afgelopen kwartaal. Daarom moet er meer Nederlands institutioneel geld direct of indirect naar fondsen stromen, bijvoorbeeld vanuit pensioenfondsen en het Nationaal Groeifonds, aldus de DSA.
Daarnaast is het geen goede zaak dat de dertigprocentregeling voor schaars talent onder druk staat en dat er onduidelijkheid heerst rond het Nationaal Groeifonds. De afname in deals in de vroegste fase is tevens een punt van aandacht, stelt de vereniging.