In de jaarlijkse miljardairslijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes staan 14 Nederlanders. Daarvan bouwden er zes een fortuin aan vermogen op als techondernemer. Dit zijn de zes superrijkste Nederlandse ict-collega’s in de lijst van meest vermogende mensen op aarde.
Het Amerikaanse zakenblad Forbes publiceerde onlangs zijn Worlds Billionairs List 2024. In die jaarlijkse ranglijst van superrijken vinden we in de top-tien opvallend veel Amerikaanse techondernemers. Denk aan Tesla-oprichter Elon Musk, (geschat vermogen 195 miljard dollar), Meta-topman Mark Zuckerberg (177 miljard dollar), Oracle-oprichter Larry Elisson (141 miljard dollar), Microsoft-mannen Bill Gates (128 miljard dollar) en Steve Ballmer (121 miljard dollar) en Google-oprichter Larry Page (114 miljard dollar).
Computable ploos de lijst uit op Nederlandse techondernemers en vond deze zes superrijke ict-collega’s.
JL van der Velde (3,9 miljard dollar)
Cryptokoning Jean-Louis van der Velde (60 jaar) is met een geschat vermogen van 3,9 miljard dollar de rijkste Nederlandse tech-ondernemer in de Forbeslijst. Bovendien is hij de derde rijkste Nederlandse miljardair in die rangschikking. Hij volgt na Charlene de Carvalho Heineken & familie (geschat vermogen 14,1 miljard dollar ) en Frits Goldschmeding van uitzendbureau Randstad (geschat vermogen 6,2 miljard dollar).
Van der Velde is nieuwkomer in de Forbes-lijst. Hij is de voormalige ceo van cryptobedrijf Tether en de ceo van het zusterbedrijf Bitfinex. Forbes meldt in zijn profiel dat Van der Velde in 1985 Nederland verliet om naar de universiteit in Taiwan te gaan. Van der Velde die de Nederlandse nationaliteit heeft en in Hong Kong woont, richtte verschillende it- en tech-startups op voordat hij bij Tether startte. Tether is de grootste uitgever van zogenoemde crypto stablecoins. Het bedrijf genereerde in 2023 6,2 miljard dollar winst uit de rente die het genereert op het onderpand van klanten. Van der Velde bezit naar schatting twintig procent van de aandelen van dat bedrijf.
Arnout Schuijff (2,8 miljard dollar), Adyen
Medeoprichter en voormalig chief technology officer van betaalplatform Adyen, Arnout Schuijff (56) heeft volgens Forbes een vermogen van 2,8 miljard dollar. Hij trad in 2021 terug uit de raad van bestuur van de in Amsterdam gevestigd betalingsverwerker. ‘Schuijff werd miljardair toen Adyen in 2018 naar de beurs ging. Hij verkocht 15 procent van zijn belang in 2019’, noteert Forbes. Schuijff startte het bedrijf in 2006 samen met Pieter van der Does, de huidige ceo van Adyen die ook in de lijst staat. Schuijff en Van der Does werkten in het jaar 2000 voor het eerst samen bij e-commerce platform Bibit.
Pieter van der Does (2,1 miljard dollar), Adyen
Medeoprichter en ceo van Adyen, Pieter van der Droes (55) bezit een belang van 3 procent in de sinds juni 2018 beursgenoteerde Amsterdamse betalingsverwerker. Hij startte Ayden in 2006 samen met collega-miljardair Arnout Schuijff, die in 2020 met pensioen ging als chief technology officer.
Adriaan Mol (1,8 miljard dollar), Mollie en Messagebird
Adriaan Mol (40) is oprichter, ceo en meerderheidsaandeelhouder van de Nederlandse betaaldienstverlener Mollie. De snelgroeiende unicorn (een startup die meer dan 1 miljard dollar waard is) haalde in juni 2021 in een investeringsronde 800 miljoen dollar op tegen een waardering van 6.5 miljard- dollar. Forbes portretteert Mol als iemand die nooit geïnteresseerd was in school en op veertienjarige leeftijd begon met programmeren. Hij is ook de medeoprichter van het snelgroeiende cloudcommunicatie-bedrijf Messagebird en runt een familie-investeringskantoor met de naam Spacetime. Met zijn veertig jaar is hij de jongste techmiljardair van Nederland.
Sytse ‘Sid’ Sijbrandij (1,5 miljard dollar), Gitlab
Sytse ‘Sid’ Sijbrandij (44) richtte in 2012 software-ontwikkelplatform GitLab op en bracht het in oktober 2021 naar de beurs in de VS. Sijbrandij komt uit Nederland maar woont in de San Francisco. Hij bouwde GitLab uit als een volledig remote bedrijf, zonder fysiek kantoor. ‘In het fiscale jaar tot en met januari 2022 had GitLab een nettoverlies van 155,1 miljoen dollar op een omzet van 252,7 miljoen dollar’, schrijft Forbes. Dat meldt bovendien dat Sijbrandij voordat hij GitLab oprichtte, werkte als webprojectmanager voor het Nederlandse ministerie van Justitie en actief was bij een onderzeebootbedrijf. Hij heeft een master of science aan de Universiteit Twente behaald.
Steven Schuurman (1,4 miljard dollar), Elastic
Steven Schuurman (48) was medeoprichter van Elastic, een in Nederland gevestigd softwarebedrijf dat in oktober 2018 naar de beurs ging op de NYSE. Elastic maakt software voor zoek-, data- en analysedoeleinden. ‘Schuurman, die een belang van bijna tien procent heeft in Elastic, werd voor het eerst miljardair in december 2018’, noteert Forbes in zijn profiel. Schuurman was van 2012 tot 2017 ceo van Elastic en zit nu in de raad van bestuur. Hij was medeoprichter van een ander softwarebedrijf, SpringSource, dat in 2009 voor 420 miljoen dollar door VMware is ingelijfd.