Tot en met 2030 trekken de rijksoverheid en de regio rond Eindhoven 2,51 miljard euro uit voor de versterking van de Nederlandse chipsector, behoud van ASML, en groei van activiteiten in Brainport Eindhoven. Dat schrijft het demissionaire kabinet donderdag aan de Tweede Kamer. Al eerder in de week meldden media dat een miljardeninvestering werd voorbereid, hoewel toen nog over 1 miljard werd gesproken (met aanvullende financieringen).
De miljarden zijn bedoeld om chipmachinefabrikant ASML en andere bedrijven in de chipsector te behouden voor Nederland. Het gaat om 1,73 miljard euro vanuit het Rijk en bijna 800 miljoen euro vanuit provincie Noord-Brabant, regio Eindhoven en private partijen. Na 2030 komt er een jaarlijkse Rijksbijdrage van 80,5 miljoen euro. Het pakket van maatregelen heeft de naam Project Beethoven.
Het geld is grotendeels afkomstig uit het Nationaal Groeifonds. Dat werd eerder deze maand door de regering in de ijskast gezet. Er zat nog 8,2 miljard euro in het fonds, maar het coördinerend ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) schuift een nieuwe aanvraagronde naar achteren. Er is in de Tweede Kamer geen politieke consensus over de toekomst van het fonds. Onder meer NLdigital reageerde woedend op de bevriezing. Een ander deel van het geld komt uit het Mobiliteitsfonds.
Infrastructuur, wetenschap en huisvesting
De middelen die Rijk en regio nu tot 2030 beschikbaar stellen, zijn bestemd voor infrastructuur (stations, wegen, openbaar vervoer) en wetenschappelijk onderwijs in de regio Eindhoven. Zo moet TU Eindhoven samen met de universiteiten van Groningen, Twente en Delft de chipindustrie nog meer dan in het verleden aan vakbekwaam personeel helpen. Ook de huisvesting rond de Brainport krijgt een extra impuls: met het geld worden niet 45.000, maar 65.000 woningen gebouwd.
De operatie moet voorkomen dat ASML en andere belangrijke Nederlandse bedrijven uit de chipsector naar het buitenland vertrekken. ‘Het kabinet gaat er bij deze maatregelen vanuit dat ASML verdere investeringen in Nederland doet en de locatie van de statutaire, fiscale en werkelijke zetel in Nederland behoudt’, staat in de brief aan de Tweede Kamer. Het is nog onduidelijk of de geste de klagende chipbedrijven tevreden stemt, aangezien hun voornaamste grieven liggen op fiscaal gebied.