Vier Europese belangenverenigingen van cio’s, waaronder het CIO Platform Nederland, uiten in een open brief aan de Europese Commissie hun zorgen over het gedrag van Broadcom na de overname van VMware. Volgens de organisaties leidt dit gedrag tot een verstoring van de virtualisatiemarkt. Ze roepen de commissievoorzitter op om in te grijpen om Europese bedrijven te beschermen tegen dergelijke praktijken.
CIO Platform Nederland, het Belgische Beltug, het Franse Cigref en het Duitse Voice bekritiseren chipfabrikant Broadcom voor zijn handelswijze. Die druist volgens hen in tegen de principes van eerlijke concurrentie en heeft negatieve impact op hun leden, onder meer door plotse prijsverhogingen, het niet-nakomen van contractuele afspraken, en beperking van licentieverkoop en -onderhoud.
In de brandbrief (pdf) schrijven de belangenorganisaties dat veel leden afhankelijk zijn van VMware-producten en vrezen voor represailles bij juridische stappen tegen de leverancier. Ze vragen commissievoorzitter Ursula von der Leyen om actie te nemen tegen ‘deze wanorde in de virtualisatiemarkt’ en Europese zakelijke gebruikers van VMware te beschermen.
De verenigingen hadden de Europese Commissie al tijdens haar onderzoek naar de overname gewaarschuwd. Toen schreef CIO Platform Nederland: ‘Onze leden vrezen vooral een sterke prijsstijging die hen wordt opgedrongen door nieuwe prijsmodellen (bijvoorbeeld door het inruilen van een licentiemodel voor eeuwigdurend gebruik voor een abonnementsmodel), of verslechterende contractvoorwaarden, die Broadcom zou kunnen afdwingen vanwege de afhankelijkheid van onze leden van VMware-producten. Dit gebeurde bijvoorbeeld na de overname van Symantec door Broadcom.’
Breder
De vier cio-verenigingen trekken het probleem breder dan alleen de overname van VMware door Broadcom. De Europese Commissie moet volgens hen optreden om ervoor te voorkomen dat andere providers het voorbeeld volgen. ‘De aanpak door Broadcom mag geen precedent worden.’ Ze waarschuwen er bovendien voor dat Broadcoms beteugeling van VMware, een grote speler in private cloud computing, een verschuiving naar de publieke cloud kan teweegbrengen. Dit werkt de hyperscale-cloudproviders in de hand en beïnvloedt Europa’s digitale toekomst.
In november 2023 kreeg Broadcom groen licht voor de overname van VMware. Het had bijna anderhalf jaar geduurd om van toezichthouders wereldwijd, inclusief die in de Europese Unie en China, goedkeuring te krijgen. Er waren veel zorgen over concurrentieverstoringen. De overname is een belangrijke diversificatiestap voor Broadcom buiten de chipmarkt en versterkt zijn positie in de datacentermarkt door de integratie van de software van VMware, die bedrijven faciliteert om efficiënter in de multi-cloud te opereren. De Singaporese chipfabrikant legde 61 miljard dollar op tafel voor de virtualisatiespecialist.
Niet lang na finalisering van de overname, verschenen de eerste berichten over de harde wijze waarop Broadcom onder leiding van topman Hock Tan, met de bezem door het ecosysteem van VMware gaat. Binnen een week kregen de eerste VMware-medewerkers hun congé aangezegd. In januari besloot het bedrijf te snijden in het partnerkanaal en de groep distributeurs van VMware, waarbij mogelijk de helft van de wereldwijd vierduizend partners de deur wordt gewezen. Ook worden de tarieven opgeschoefd en probeert het concern afscheid te nemen van kleinere klanten die weinig marge opleveren.
Computable heeft Broadcom om een reactie gevraagd, maar deze nog niet ontvangen.
Wij ondersteunen deze actie van de Europese CIO-verenigingen. De kritiek op Broadcom is terecht gezien alle meldingen van prijsverhogingen, contractbreuk en beperkingen van VMware-licenties. Deze zorgen reiken verder dan individuele bedrijfsbelangen. Het betreft hier de fundamenten van een gezonde, concurrerende markt en de bescherming van Europese bedrijven tegen monopolistische tendensen.
Het is van cruciaal belang dat de Europese Commissie in de toekomst niet alleen ingrijpt in specifieke gevallen zoals deze, maar ook beleid ontwikkelt dat dergelijke praktijken in de toekomst voorkomt. De maatschappij kan niet meer los gezien worden van onze digitale infrastructuur. We zijn er heel erg afhankelijk van en als er dan zoiets gebeurt met een leverancier die door zoveel organisaties wordt ingezet, dan ontstaat er een enorm risico voor de maatschappij. Dat risico kan de Europese Commissie met goede wetgeving beperken.
Het bewustzijn over hoe afhankelijk we zijn van onze digitale infrastructuur mag écht nog verder omhoog. Het gaat niet alleen over het voorkomen van het doorknippen van internetkabels op zee. Het gaat ook over het beschermen van onze digitale infrastructuur tegen dit soort monopolistische tendensen en het weggeven van onze digitale autonomie. Bovendien moet er meer aandacht komen voor bredere implicaties, zoals de mogelijke verschuiving naar publieke cloud providers en de langetermijneffecten op Europa’s digitale autonomie.
Organisaties die nu te maken krijgen met het nieuwe licentiebeleid van Broadcom moeten echter zien te dealen met de huidige situatie. Die adviseren we eerst grondig te onderzoeken wat de mogelijke gevolgen zijn, zowel voor de eigen organisatie als voor de partners waar je mee samenwerkt. Breng daarna de risico’s in kaart en maak verschillende scenario’s als back-up plan. Bedenk daarbij goed dat veranderingen op dit gebied ingrijpend kunnen zijn, maar toch ook altijd nieuwe perspectieven en mogelijkheden kunnen bieden om je IT-infrastructuur efficiënter te organiseren.