COLUMN – Ik las van de week over een volledig verlamde man, die dankzij een chip in zijn hersenen urenlang kon gamen. Dankzij de chip kon de man met zijn gedachten een cursor op het scherm bewegen. Ik word altijd heel blij van deze berichten. Vooral als ik lees dat de man na acht uur gamen er mee op moest houden omdat de batterijen opgeladen moesten worden.
Duidelijk was dus dat de chip niet van Apple was, anders had hij al na twee uur het implantaat aan de stekker moeten leggen. Nee, de chip kwam van Neuralink, het bedrijf van Elon Musk. De man die, als ik hoor wat voor onzin hij af en toe uitkraamt, zelf ook wel wat hersenimplantaten kan gebruiken.
Helemaal niks!
Het is natuurlijk een mooie maar uiteraard ook gevaarlijke ontwikkeling, hoor ik alweer sommige mensen zeggen. Dit lijkt nog gevaarlijker dan een coronavaccinatie. Als de computer kan herkennen wat ik denk, dan hoop ik dat die computer niet in handen komt van mijn vrouw. Op de vraag, ‘Waar denk je aan?’, krijgt ze dan eindelijk eens een heel eerlijk antwoord. Aan helemaal niks!
Extra geheugen in de hersenen implanteren
Maar in ons lichaam komt steeds meer apparatuur. Heupen en knieën worden vervangen en het aantal mensen dat nog leeft omdat ze een pacemaker hebben, is niet meer uit te rekenen door mensen die geen extra geheugen in hun hersenen hebben geïmplanteerd.
Aspergestekers
Er zijn mensen die bang zijn dat robots al ons werk overnemen. Maar we veranderen zelf heel langzaam in een robot. Het denken hebben we uitbesteed aan ChatGPT, de routineklussen gebeuren via een app en ons geheugen zit in de cloud. Het enige wat we nog nodig hebben, is een paar aspergestekers uit Roemenië en we hoeven helemaal niks meer te doen. Zelfs het gamen kunnen we nu dus overlaten aan een chip.
Jacob Spoelstra
Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.
We kunnen reactie op onderstaande link hergebruiken want wederom slaat Jacob de plank mis:
https://www.computable.nl/2024/01/31/spoelstra-spreekt-intelligente-zombies/