De it- en digitale sector vult vacatures steeds vaker in door buitenlandse professionals. Dit geldt met name op de terreinen informatiebeveiliging, bi-data, digitale architectuur en kunstmatige intelligentie. Die conclusie komt uit de jaarlijkse Salarisgids van Michael Page, één van ’s werelds grootste werving- en selectiebureaus.
Omdat de it van origine internationaal georiënteerd is, zien bedrijven kans om medewerkers uit andere landen te werven. Mustapha Bokhizzou, bestuurslid bij Michael Page Technology NL, licht toe dat zij een goed kennisniveau kennen. ‘Maar doordat prijzen in Zuid-Europese of Arabische landen doorgaans lager liggen, is hun salariseis ook lager en daar kunnen Nederlandse bedrijven wel aan tegemoet komen.’
Wel is er een belangrijk verschil tussen de ‘techies op de zolderkamer’ en bijvoorbeeld digital landscape engineers. Deze professionals houden zich bezig met het creëren, verzamelen en integreren van data. Ze gebruiken daarbij een breed scala aan digitale technologieën, platforms en tools. Ze weten ook raad met codering en programmeren. Bokhizzou: ‘We zien groeiende vraag naar mensen die passen binnen het laatstgenoemde profiel, want de behoefte aan communicatief vaardige tech-professionals groeit enorm.’ Dit komt doordat digitalisering een steeds grotere rol krijgt, maar ook complexer wordt. Om draagvlak te creëren voor veranderingen en de introducties van nieuwe tools en technieken, worden communicatievaardigheden steeds belangrijker.
Knip
Michael Page ziet werkgevers dit jaar meer de hand op de knip houden na twee jaar met forse salarisstijgingen. Ze zijn terughoudend in het bieden van bovengemiddelde salarissen. Daarom verwacht het bureau dat salarisaanbiedingen voor bestaand personeel zullen afzwakken ondanks de blijvende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. In reactie hierop zoeken werkzoekenden hun toevlucht tot kunstmatige intelligentie (ai) om hun kansen te optimaliseren, want hun eisen blijven hoog.
Opvallend is dat veel werkzoekenden salarisverhogingen verwachten en hoge salarissen eisen bij potentieel nieuwe werkgevers. Maar werkgevers zijn terughoudend. Door de matige economische ontwikkelingen sturen bedrijven dit jaar harder op de kosten. Hierdoor duren de onderhandelingsprocessen langer en proberen bedrijven en sollicitanten dichter bij elkaar te komen door afspraken te maken over flexibiliteit, doorgroeimogelijkheden en opleidingen.
Niet alleen werkgevers, maar ook werkzoekenden weten de ai-tools te vinden. Zij gebruiken deze bij hun zoektocht naar passende banen en ter voorbereiding op het sollicitatieproces. ‘Werkzoekenden gebruiken ai om hun cv’s te beoordelen om ze vervolgens te verbeteren,’ aldus Joost Fortuin, senior managing director bij Page Group NL.
Een andere ontwikkeling is dat werkzoekenden ai inzetten om sollicitatiegesprekken te simuleren. Fortuin: ‘Zo kunnen kandidaten zich goed voorbereiden op een gesprek, want de meesten doen dat toch het liefst alleen. Door gebruik te maken van ai-chatbots trainen zij gesprekken over salarisonderhandelingen.’
Digital landscape engineers in het buitenland zijn uiteindelijk afhankelijk van de techies op de zolderkamer door de fysieke realiteit van een infrastructuur. Als vliegende Hollander bleek het invliegen van indiaantjes te struikelen op een visumverplichting, de onderhandelingen over het salaris waren makkelijk want stilstand kostte miljoenen. Commercieel vaardige tech-professionals hebben geen AI nodig om te weten waar de pijn zit, het filmsterren salaris was leuk maar nog leuker waren de declaraties van de onkosten.
Wat Micheal Page ziet en wat ik zie is afhankelijk van een plaatselijke engineer want zonder stroom kan ook Mustapha Bokhizzou weinig doen, communicatievaardigheden zijn een leuke als ik kijk naar Oost-Europese resources aangaande onze (strategische) infrastructuur.
de digital landscape engineers voor de prijs van de technies op de zolderkamer.
En de AI bot die adviseert om tegen goedkoop tarief in te stappen en dan halverwege het project te vertrekken naar beter betaalde klus. Das niet zo moeilijk voor de communicatieve social engineer die de taal van de business spreekt.
Met de auto net over de grens boodschappen doen en meteen tanken.
Alleen is hier de “informatiebeveiliging, bi-data, digitale architectuur en kunstmatige intelligentie” de kilobyte knaller
Zou die visie op het uitbesteden van je belangrijkste informatietechnologie zelf bedacht zijn of gefinancierd door Rusland ?