Ook de Belgische overheid kampt regelmatig met forse it-tegenvallers. Zo zit het systeem I-Police, waarbij zo’n tachtig verschillende toepassingen en databanken in één centraal informatieplatform moeten worden geïntegreerd, in het slop. Om erger te voorkomen, komt er een nieuwe projectleiding, zo meldt de Belgische zakenkrant De Tijd.
De Belgische politie kan voorlopig niet rekenen op meer snelheid en efficiency bij het raadplegen van politionele gegevens. Ondanks investeringen die zijn opgelopen tot boven de 440 miljoen euro, is de voortgang na ruim 27 maanden minimaal. Minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) en haar ambtgenoot Paul Van Tigchelt (Justitie) hebben ingegrepen om het project vlot te trekken. Zo komt er een nieuwe programmamanager, wordt er samenwerking gezocht met experts en gaat de politietop zich intensief bemoeien met de voortgang. Ook wordt het project opgeknipt in meer handzame brokken en gefaseerd uitgevoerd, aldus De Tijd.
Fiasco
Het raamcontract voor I-Police werd eind 2021 gegund aan het consortium Sopra Steria. Arch is bij het verandermanagement betrokken. Vorig jaar waarschuwde Deloitte al voor een fiasco. De consultant constateerde een gebrek aan centrale sturing. Net als bij soortgelijke projecten in Nederland nam I-Police bij de digitale transformatie te veel hooi op de vork. De Belgische politie werkt met tientallen applicaties en databanken die niet in één klap zijn te vervangen door een groot nieuw systeem. Bovendien werd de fout gemaakt weinig overleg te plegen met de lokale politiekorpsen.
Vooruitziende blik
Computable-columnist Luc Blyaert plaatste in 2022 al de nodige kritische kanttekeningen in zijn bijdrage I-Police of Oei-Police? Hij wees op het grote afbreukrisico bij dit soort omvangrijke projecten. Gebrek aan samenhang tussen de vele politiekorpsen en een zwakke structuur zouden het weleens kunnen opbreken. Bovendien beschikte de politie over zeker 1.500 schaduw-databanken. Blyaert vroeg zich af of het consortium Sopra Steria samen met KPMG, Microsoft, Orbit, Niche en TA9 een en ander in goede banen kon leiden. We kennen inmiddels het antwoord.