Het noodlijdende Atos heeft over 2023 een verlies van 3,44 miljard euro geboekt. Vooral door een afboeking van 2,55 miljard zijn de cijfers ernstig in het rood opgelopen. In 2022 bedroeg het verlies ruim een miljard euro.
De plotselinge afschrijving die voor een it-dienstverlener een ongekend grote schaal heeft, duidt op het eerder onterecht oppoetsen van de balans. Dit kan door het op grote schaal opnemen van zelf ontwikkelde software die in de praktijk nauwelijks te commercialiseren valt. Externe accountants kunnen vlak na de ontwikkeling moeilijk de waarde van zulke software betwisten. Als later uitkomt dat deze software van de categorie dertien-in-een-dozijn is, moet boekhoudkundig een correctie plaatsvinden. In het verleden werd ook het Nederlandse it-concern HCS betrapt op zulke praktijken. HCS liet destijds studenten eenvoudige software schrijven, uitsluitend met het doel de balans een mooier aanzien te geven.
Opmerkelijk ook is dat Airbus uiteindelijk afzag van de overname van BDS (Big Data & Security) omdat de security-oplossingen van dit Atos-onderdeel weinig bijzonder waren. Ook de techniek achter de supercomputers van BDS bleek in de ogen van Airbus minder geavanceerd dan Atos deed voorkomen.
Nettoschuld
Vorig jaar stroomde er bijna 1,08 miljard euro uit de kas, mede door hoge reorganisatiekosten. De omzet nam 0,4 procent toe tot 10,69 miljard euro. Atos slaagde er wel in de operationele marge op te krikken tot 4,4 procent. De netto-schuld liep vorig jaar op van 1,45 miljard euro naar 2,23 miljard euro. De molensteen om de nek van Atos is de verplichting aan financiers om snel schulden af te lossen. Atos heeft dat geld niet. Door het afketsen van de verkoop van Tech Foundations (outsourcing) aan de Tsjechische miljardair Kretinsky en de verkoop van BDS (deel van Eviden) aan Airbus is er weinig hoop meer op een snelle aanzuivering van de kas.
Atos probeert in juli een herkapitalisatie te bereiken. De banken en obligatiehouders moeten daarvoor een flinke veer laten. Inmiddels is het concern een wat in Frankrijk heet ‘minnelijke verzoeningsprocedure’ met zijn financiers aangegaan. Deze stap heeft geen gevolgen voor toeleveranciers, werknemers en andere crediteuren. In een toelichting op de jaarcijfers zei Atos in juli te streven naar een ‘wereldwijd akkoord’ voor herstructurering van de schulden. Die zomermaand is zo belangrijk omdat dan de Olympische Spelen in Parijs beginnen. Atos-ceo Paul Saleh zegt zich geen zorgen te maken over dit evenement dat voor de it afhankelijk is van zijn concern.
Nederlandse overheden zijn evenwel niet gerust op een goede afloop, meldt NRC. Onder meer het ministerie van Defensie en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) nemen maatregelen om het eventueel wegvallen van Atos te ondervangen. De uitvoering van de uitkering van AOW en Kinderbijslag is aan Atos toevertrouwd. Ook het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) onderneemt actie om de dienstverlening veilig te stellen aan 350.000 Nederlanders die langdurige zorg ontvangen. Ook het ministerie van Defensie bereidt zich voor op een doemscenario door – met andere marktpartijen – te werken aan alternatieven. Atos speelt een belangrijke rol bij het GrIT-project tot vernieuwing van de it-infrastructuur van het defensieapparaat.