Tech M&A Insider behandelt juridisch do’s en don’ts
Ben je er als tech-ondernemer klaar voor om jouw bedrijf te verkopen, beland je in een juridisch moeras van waar je allemaal aan moet voldoen. De oplossing: een M&A-advocaat. In de nieuwste aflevering van podcast Tech M&A Insider hebben we het over het belang van deze advocaat bij het verkopen van een techbedrijf. Computable is mediapartner van Tech M&A Insider en behandelt maandelijks het technieuws in deze podcast.
Host Martijn van der Hoeden van No Monkey Business gaat in deze podcast in gesprek met Matthijs van den Broek van Rutgers & Posch Advocaten, expert op het gebied van de juridische aspecten van fusies en overnames in tech. Zo blijkt tijdens de uitzending dat het opbouwen van vertrouwen tussen ondernemer en advocaat van cruciaal belang is. Een goede samenwerking maakt hét verschil in het verkoopproces.
Verschillen
Van den Broek: ‘Ga in gesprek met minimaal twee advocaten en voel of er een klik is. Een wederzijdse klik maakt het proces prettiger en efficiënter. Er is dan vertrouwen en dat helpt iedereen.’ Van den Broek deelt waardevolle inzichten over de verschillen tussen deals met Europese en Amerikaanse partijen. Naast de culturele verschillen kunnen ook juridische verschillen voor onduidelijkheid en dus problemen zorgen.
Een ander aspect is het vastleggen van intellectueel eigendom. Eigen intellectueel eigendom is doorslaggevend voor de waarde van techbedrijven. Potentiële kopers van een techbedrijf hebben interesse in de klanten, het team, soms het merk, maar natuurlijk ook in de achterliggende code. Van den Broek stuit daarbij vaak op een veelgemaakte fout . ‘Er worden zzp’ers ingehuurd om te helpen bij het programmeren. Maar wat zijn de afspraken over het intellectueel eigendom? Dat soort dingen wil je vooraf vastleggen.’
Technieuws
Tijdens de uitzending over de M&A-advocaat deelt ook Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman het actuele Nederlandse technieuws. ASML is nogal ontstemd over de afbrokkeling van de expatregeling die buitenlandse kenniswerkers fiscaal voordeel geeft. Het bedrijf uit Veldhoven laat het hoog oplopen, zo hoog dat het demissionair kabinet er een taskforce voor in het leven heeft geroepen om ASML voor ons land te behouden. Hulsman haalt hierbij oud-Kamerlid Kees Verhoeven aan die op LinkedIn liet merken dat het goed is dat we voor ASML strijden.
Ook aan bod komt Imtech, de grootste faillissementszaak die Nederland ooit heeft gekend. Vorig jaar kochten banken en investeerders al hun aansprakelijkheid voor 29 miljoen euro af, nu doen ook de verzekeraars en accountant KPMG dit. Het totale bedrag komt daarmee veertig miljoen euro. Met het afkopen van de aansprakelijkheid zijn verdere procedures nu stopgezet.
Tot slot behandelde Hulsman ook drie grote investeringen in Nederlandse techbedrijven. Zo haalde het Amsterdamse TheyDo een bedrag van 34 miljoen dollar op. Het bedrijf houdt zich bezig met het verbeteren van klantprocessen en gebruikt het geld om de dienstverlening verder te verbeteren en het team in Amerika uit te breiden. Iets meer geld gaat er naar Eye Security. Deze startup in cybersecurity haalt 36 miljoen euro op bij een groep internationale investeerders. Met de inkomsten breidt Eye Security zijn aanwezigheid in de bestaande markten in Nederland, België en Duitsland uit, maar betreedt het in 2024 ook nieuwe Europese markten. Dan nog het Amsterdamse softwarebedrijf Mews dat maar liefst 110 miljoen dollar ophaalt. Mews automatiseert alle administratieve handelingen voor hoteliers en restauranthouders. Met de investering wordt het gebruik van de cloud in de hospitality-sector verder gestimuleerd.
Kopje onder
Voor de ondernemer die niet in het juridische moeras kopje onder wil gaan bij de verkoop van zijn techbedrijf is deze uitzending van Tech M&A Insider cruciaal. Beluister deze aflevering: