‘Deel jouw briljante ai-mislukkingen.’ Die oproep komt van de NL AI Coalitie, organisator van het Nederlandse AI Congres 2024, een evenement over ai-projecten in de publieke sector. Partijen kunnen hun ai-zeperds opgeven en maken vervolgens kans op de publieks- of juryprijs.
De awards voor de grootste ai-uitglijders worden gedeeld tijdens het Nederlandse AI Congres dat op 24 april in Amersfoort plaatsvindt. Want de ervaringen met ai mogen dan niet succesvol zijn geweest, ze kunnen wel waardevolle inzichten voor anderen bieden. Dat moet helpen bij het verbeteren van ai-toepassingen voor publieke diensten, verwacht de organisator. Het initiatief, genaamd Instituut voor Briljante Mislukkingen, wil zo openheid en het leren van fouten aanmoedigen.
Ai-kloof
Een partij die vorig jaar in de prijzen viel, was Stichting Mijn Data, Onze Gezondheid. Zij won de juryprijs voor een project waarin onderzoekdata door de burger wordt gegenereerd én beheerd. De kernfunctie was het verbinden van verzoeken tot (her)gebruik van gezondheidsdata met de persoon over wie die data gaan. Kortweg ging het om het organiseren van toestemming. Hoewel de data beschikbaar waren en de burgers deze wilden delen voor onderzoeksdoeleinden, bleek dat in de praktijk niet altijd eenvoudig. De kloof met de medisch ethische commissie over opvattingen en zorgen over ethiek, methodologie en gezondheid waren onoverbrugbaar, waarna het project is gestopt.
Data-blunder
De publieksprijs werd vorig jaar gewonnen door het Provinciale Datalab Noord-Holland. Dat wilde grip krijgen op toerismestromen in natuur- en recreatiegebieden en zo leren hoe de provincie deze op basis van data en ai kan beïnvloeden. De gegevens bleken echter niet valide te zijn. De data van de snelweg A9, die dwars door het Amsterdamse bos loopt, werden meegenomen in de tellingen. Zo leek het recreatiegebied opvallend populair, met name ’s ochtends en ’s middags tijdens de spitstijden. Conclusie: betrek niet alleen datawetenschappers, maar ook ‘locals’ die bekend zijn met de situatie ter plaatse bij het project.
Ai-blunders in de publieke sector delen? Doe het hier.