Investeerders steken vijftien miljoen euro in Innatera voor de massaproductie van een neuromorfische microprocessor. De Delftse startup ontwerpt ultra-efficiënte chips die de mechanismen van de hersenen voor het verwerken van sensorgegevens nauwgezet nabootsen.
Belangrijk voor deze efficiëntie is de gepatenteerde architectuur voor het verwerken van analoge en digitale signalen. Volgens Innatera kan het systeem beide soorten informatie begrijpen en verwerken, waardoor het efficiënter kan opereren en geavanceerde kunstmatige intelligentie rechtstreeks op de sensor kan uitvoeren.
Op CES 2024 in Las Vegas in januari van dit jaar onthulde het bedrijf de allereerste neuromorfische microcontroller; de Spiking Neural Processor T1. De T1-chip maakt krachtige signaalverwerking en patroonherkenning mogelijk met een vermogen van minder dan één milliwatt. Innatera claimt daarmee voorop te lopen bij toepassingen in consumentenelektronica, wearables en iot-apparaten. Ook kondigde het bedrijf de beschikbaarheid aan van zijn Talamo-software, die de ontwikkeling van op de hersenen geïnspireerde ‘spiking neurale netwerken’ vereenvoudigt door integratie met het PyTorch-framework. Op CES demonstreerde Innatera ook radar- en audiotoepassingen op de T1, gebouwd in samenwerking met toonaangevende sensoren-leveranciers.
Sumeet Kumar, ceo van Innatera, zegt op een missie te zijn om tegen 2030 één miljard sensoren van intelligentie te voorzien. ‘Deze investering brengt ons een stap dichter bij dat doel.’
Uitdagingen
De Nederlandse pensioenfondsen PMT en PME investeren gezamenlijk honderd miljoen euro in Nederlandse deeptech-scale-ups. Ze hebben daartoe het Strategic Partners Fund opgericht, dat gaat samenwerken met de fondsen van de Nederlandse deeptech-investeerder Innovation Industries. De focus ligt op technologiebedrijven die oplossingen bieden voor de grote ‘technische’ uitdagingen van deze tijd, met name op het gebied van gezondheidszorg, landbouw, energie en productie.