Interview | Costa Boon, managing director Payingit
Beginnen it-bedrijven veelal in de spreekwoordelijke garage, Payingit startte nog kleiner: in een tweedehands bestelwagen. Het softwarebedrijf telt nu vijftig medewerkers op kantoor in Amsterdam, naast een flexibele schil van 2.500 krachten, onder wie programmeurs in Moldavië.
Natuurlijk startte Costa Boon zijn onderneming niet vanuit een bestelauto, er ging een studentenbaan aan vooraf. ‘Ik werkte naast mijn studie bewegingswetenschappen als beveiliger bij Equinix. Die organisatie huurde studenten in voor het beveiligen van panden. Dat was de start van mijn loopbaan bij een datacenter.’ Het kwam neer op het dag en nacht bemannen van balies, het checken van de toegang tot de ruimtes en het bekijken van camerabeelden. Een team van ongeveer 25 bewakers was in wisseldienst 24/7 aanwezig.
Boon: ‘Dat betekent dat er een rooster was waarop stond wie wanneer aanwezig moest zijn. Een rooster dat bijna continu moest worden aangepast, omdat de medewerkers, voornamelijk studenten, diensten wisselden of ziek waren.’ Aan de hand van de gedraaide uren werden de beveiligers uitbetaald. ‘Daarbij was het van belang rekening te houden met onder meer toeslagen.’ Een dergelijke planning is natuurlijk best in een Excel-sheet bij te houden, maar dat is nou niet de meest efficiënte methode, weet Boon. ‘Het is foutgevoelig, zeker als je het bestand wilt koppelen met de backoffice, om bijvoorbeeld het verlonen mogelijk te maken.’
Ajax
Toen Boon zijn bachelor had afgerond (‘Ik wilde inspanningsfysioloog worden bij Ajax, maar was niet de enige’) kwam hij erachter dat het aansturen van een team, en het procesmatig inzetten en delen van werkinstructies hem goed lag. ‘Je merkt dan dat je sommige medewerkers probleemloos kunt aansturen, terwijl je in andere gevallen op weerstand stuit. Toen ging ik me afvragen waaraan dat lag.’
Boon concludeerde dat de leiding van het beveiligingsbedrijf alle medewerkers bij het aansturen over één kam scheerde. ‘Op die manier demotiveer je ‘spelers’ die goed in de wedstrijd zitten en met wie geen problemen zijn.’ Dat inzicht leidde ertoe dat Boon de leiding kreeg over het betreffende team. ‘Ik bedacht wel, als student, dat ik niet elke nacht om vijf uur uit mijn bed gebeld wilde worden. Dus stelde ik goede en actuele werkinstructies op. En ik legde uit waar de medewerkers die instructies konden vinden en hoe ze op te volgen.’ Dat werkte niet alleen, maar bracht Boon ook op het plan om na het behalen van zijn bachelor ondernemer te worden.
Roosteren
Nu maakte het beveiligingsbedrijf waarvoor Boon werkte al gebruik van een eigen eenvoudige tool om de medewerkers te roosteren. Volgens de student was de tool beslist niet optimaal, maar hij vermoedde dat hij er iets mee kon. Het ging concreet over een programma dat in PHP was geschreven. Nadat hij zag dat de tool was te verbeteren door het te bouwen in een innovatievere technologie die langer mee zou gaan, kocht Boon dat programma om het vervolgens te optimaliseren. ‘Ik heb affiniteit met het analyseren van werkprocessen en met de behoefte van de klant. Uiteindelijk was het rationeel denken en kijken hoe je een werkproces het best neer kunt zetten.’ Ook was Boon in staat dit alles te vertalen naar instructies waarmee een ontwikkelaar aan de gang kon. Vervolgens bracht de jonge ondernemer dit in de meest letterlijke vorm naar de markt.
Wat je ziet in de markt van software voor personeelsplanning en hr, is dat ze specifiek gericht zijn op branches én landen
Aanvankelijk reisde hij per trein door Nederland, maar dat kostte veel tijd. Al snel kon hij een Volkswagen Caddy overnemen die gebruikt was voor hondenbeveiliging. Boon kon nu wel op de juiste plekken komen en zo begon zijn bedrijf – vanuit een bestelbus – te lopen.
Branches
‘Wat je ziet in de markt van software voor personeelsplanning en hr, is dat ze specifiek gericht zijn op branches én landen,’ stelt Boon. ‘De planning bij een beveiligingsbedrijf is anders dan die in de horeca of retail, en daarnaast cao-gebonden. En de wetgeving is weer verschillend per land.’ Natuurlijk is er overlap tussen de planningsbehoeften bij verschillende sectoren, maar de basis van de planningssoftware die Payingit bouwt is branche-specifiek. Op het moment dat je een bepaalde branche kan ondersteunen in het proces van roosteren en planning, kan je door middel van aanvullende planborden en overzichten andere branches helpen.
In 2012 ging Boon met Usemate, planningssoftware voor de beveiligingsbranche, de markt op. In 2014 werd het bedrijf Payingit opgericht, en stapt Cees Maat in als compagnon. ‘Vanaf dat moment zijn we gaan uitbouwen op drie pijlers: planning, verloning en payrolling.’ Daarbij verliest Boon zijn eerste ervaring als leidinggevende van de beveiligers in dat datacenter niet uit het oog. Hij wil dat zijn oplossing past bij het werkgeverschap van de toekomst. Ofwel, dat leidinggevenden én medewerkers veel kunnen afhandelen in een app. Daarmee leg je de verantwoordelijkheid voor de planning voor een deel bij de werknemers, wat efficiënter is en kosten bespaart. Dit alles wordt in de backend gekoppeld aan strakke reporting, zodat de organisaties weten wat ze per opdracht en dienst verdienen.
Nog steeds is beveiliging de core-markt. ‘We hebben ook modules die we breder kunnen inzetten’, voegt Boon toe. ‘Denk aan de ontrafeling van een cao en de vertaling daarvan naar hr- en verloningsprogramma’s. Delen daarvan zijn echter beslist ook te gebruiken in sectoren als zorg en logistiek.’ Een moderne manier van denken vinden we ook intern terug bij Payingit. ‘Hoewel in 2012 gestart, zijn we cloud-native, en stapten vervolgens al snel over op microservices en lambda-functies zoals AWS die aanbiedt. Deze functies bieden de mogelijkheid om individuele functionaliteiten te hergebruiken in verschillende hr-systemen.’ Drie jaar geleden startte de onderneming met serverless development.
Moldavië
Bij alle ontwikkelwerk spelen de programmeurs in Moldavië een belangrijke rol. ‘Het niveau van onze professionals daar is hoog. Aanvankelijk was het ook voor ons een uitdaging. We moesten leren hoe het werkt met een team op afstand, maar het draait nu goed.’ Het team van Boon werkte eerste kort met een outsourcingpartij. ‘Maar we merkten dat we zelf de ontwikkelaars in dienst van Payingit wilden laten werken.’ De beste mensen in Nederland zijn tevreden met de baan die ze hebben, merkte de ondernemer. ‘En programmeurs zijn schaars. Via via kwamen we uit in Moldavië.’
Een relatie van Boon had goede ervaringen opgedaan in het land en wist dat er talent te vinden was. ‘Daar vonden we inderdaad mensen die goed waren, maar die nog niet gewend waren te werken met het type technologie waar wij mee werken. Maar ze zijn slim en willen het wel graag leren. En tot op de dag van vandaag werkt dat uitstekend.’