Het is SIDN niet gelukt de ontevredenheid onder Nederlandse cloud- en hostingbedrijven weg te nemen over zijn voorgenomen ict-migratie naar AWS. Zelfs na twee gesprekken noemt belangenclub Dutch Cloud Community (DCC) de keuze voor deze Amerikaanse publieke-cloudaanbieder een klap in het gezicht van Nederlandse sector.
Stichting Internetdomeinregistratie Nederland (SIDN) maakte eind januari bekend een deel van haar technische infrastructuur te willen overzetten vanuit twee eigen datacenterlocaties naar Europese datacenters van cloudaanbieder AWS. Het gaat onder meer om de infrastructuur voor het domeinregistratiesysteem. Beheer van de huidige infrastructuur kost te veel tijd, geld, specialistische kennis en risico’s, terwijl de toegevoegde waarde voor klanten beperkt is, was het argument. Bovendien zou er geen volwaardig Europees alternatief zijn.
Het besluit viel niet bij iedereen in goede aarde. Als Nederlandse registry zou je je moeten hardmaken voor Europese soevereiniteit, riepen velen.
Het is een symptoom van ernstig falen van de governancestructuren
DCC doet deze week ook een duit in het zakje. De belangenbehartiger van Nederlandse cloud-, hosting- en internetaanbieders spreekt van een strategische blunder en een symptoom van ernstig falen van de governancestructuren. Er is kritiek op het gebrek aan transparantie en de wijze van besluitvorming. Zo zou er onvoldoende zijn gekeken naar specifieke business en functionele vereisten en heeft er geen grondige uitvraag onder marktpartijen plaatsgevonden. Het rapport waarop SIDN het besluit nam, heeft de DCC niet ingezien.
Volgens de belangenclub moet een dergelijke strategische keuze voor de infrastructuur van het Nederlandse internet niet zonder uitvoerig overleg en overeenstemming met alle stakeholders worden genomen. Stakeholders zijn onder meer toezichthouder RDI, de Nederlandse overheid en politiek, de internetgemeenschap en de Vereniging van Registrars. Dat zij enkel achteraf zijn ingelicht, noemt de DCC opmerkelijk en onacceptabel.
Aanbesteding
De organisatie roept SIDN op om bekend te maken aan welke eisen het systeem moet voldoen en alle marktpartijen uit te nodigen om aan een aanbesteding deel te nemen. ‘Mits aan de essentiële eisen van security, business continuity enzovoorts kan worden voldaan, geef je de voorrang voor het primaire systeem aan een Nederlandse partij, met eventueel een schaduwsysteem elders als disaster recovery systeem’, betoogt de belangenclub.
SIDN verwacht de verhuizing van de volledige ict-omgeving naar AWS in 2026 af te ronden. Naar eigen zeggen heeft de overstap naar AWS niet te maken met een eerder besluit om het zelfgemaakte domeinregistratiesysteem DRS5 te vervangen door Fury, het systeem van de Canadese internetdomeinbeheerder Cira. Fury draait on-premises, maar is cloud-ready. SIDN krijgt een eigen instance van dit systeem, dat losstaat van de instance die Cira gaat gebruiken. SIDN, dat in Nederland sinds 1996 verantwoordelijk is voor de uitgifte en het beheer van domeinnamen van top-leveldomein .nl, wordt mede-eigenaar van Fury.
Naar aanleiding van de eerdere commotie reageerde SIDN dat ze ‘zeker niet over één nacht ijs zijn gegaan’ en dat zorgvuldig is gekeken naar mogelijke alternatieven.