Een nieuw enkelgewricht, snellere communicatie en een twintig procent lichter harnas. Dat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen Project March, met als doel mensen met een hoge dwarslaesie te kunnen laten lopen. Het inmiddels negende ontwerp maakt volgens de ontwikkelaars grote stappen richting meer bewegingsvrijheid voor dagelijks gebruik.
Dat zeiden ze tijdens de ontwerppresentatie van March IX (videolink). Over zes maanden zal het multidisciplinaire studententeam van de TU Delft in Zwitserland met het exoskelet en piloot Daan van der Heijden deelnemen aan de jaarlijkse Cybathlon. In die wedstrijd moeten binnen tien minuten tien obstakels voltooid worden, zoals traplopen, zitten, opstaan en lopen zonder krukken.
Het exoskelet, dat nog volop in ontwikkeling is, moet straks een nieuwe enkelbeweging kunnen maken. Die zorgt voor gebalanceerd lopen zonder krukken en stabiliseert het lopen op een schuine wand. Ook komen er camera’s in het exoskelet die de omgeving scannen en een geschikt looppatroon uitstippelen. Dat helpt bij het traplopen. Ook wordt de communicatie die via de motorcontrollor naar de verschillende gewrichten loopt, verbeterd. Dat verhoogt zowel de betrouwbaarheid als de snelheid, verwachten de ontwikkelaars.
Lichter
Het frame van de benen van het exoskelet is veertig procent lichter gemaakt ten opzichte van vorig jaar, wat de besturing voor de piloot eenvoudiger maakt. Ook werd het ontwerp van de roterende onderdelen in de knie en heup vernieuwd (drie kilo gewichtsverlies). In totaal wordt het exoskelet van Project March IX twintig procent lichter dan het voorgaande model dat veertig kilo woog.
Project March TU Delft
Project March bestaat uit 28 studenten verbonden aan de TU Delft. Ze proberen met hun oplossing de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren. De studenten richten zich een jaar lang vrijwillig en fulltime op de ontwikkeling van het exoskelet. Dat gemotoriseerde robotische pak neemt de functionaliteit van het onderlichaam over. Project March wil de technologische innovatie van exoskeletten stimuleren door elk jaar met een volledig nieuw team een innovatiever prototype te ontwikkelen. Bij eerdere prototypen werden een dieptecamera en breingestuurd lopen geïntroduceerd.