FSO Instruments krijgt de wereldwijde rechten om de laser-satellietcommunicatietechnologie van TNO te industrialiseren en vercommercialiseren. Dat zijn beide partijen overeengekomen. Nederland moet daarmee een belangrijk ecosysteem vormen in de internationale ontwikkelingen van die technologie die door het groeiende datagebruik in trek is. De overeenkomst heeft een looptijd van twintig jaar.
Optische communicatietechnologie via laser maakt veel snellere en veiligere breedbandconnectiviteit mogelijk dan de momenteel gebruikte technologie via radiogolven, stellen TNO en de ontwikkelaar van optische communicatietoepassingen. Recentelijk slaagde de onderzoeksorganisatie erin data te versturen van een satelliet naar een grondstation in Den Haag. Dat gebeurde via zelfontwikkelde laser-communicatietechnologie. Het is de eerste keer dat dit is gelukt met een dergelijk klein en licht satelliet-instrument van Nederlandse makelij. Dit is dezelfde kerntechnologie die FSO Instruments gebruikt in hun systemen.
De overeenkomst stelt FSO Instruments in staat gebruik te maken van de expertise van TNO op het gebied van optische modules en subsystemen en onderdelen voor precisie-uitlijning. FSO Instruments bouwt voort op de technologie van TNO en integreert deze in producten die betrouwbaar en efficiënt in serie kunnen worden geproduceerd voor commercieel gebruik. Naast een licentieovereenkomst voor de huidige beschikbare technologieën, gaan de partijen ook een langetermijnsamenwerking aan voor de ontwikkeling van innovatieve technologieën voor lasercommunicatie. Daarin richt TNO zich op vroege technologieontwikkeling en demonstratiemodellen. FSO is verantwoordelijk voor technologie-industrialisatie, productie en marktontwikkeling. De overeenkomst biedt volgens Will Crowcombe, managing director van FSO Instruments, de kans om een belangrijke leverancier van optische modules en subsystemen voor laser-satellietcommunicatie te worden.
Laser-satellietcommunicatie
Laser-satellietcommunicatie werkt door laserstralen te vormen en deze over grote afstanden te verzenden. De technologie biedt verbindingen tussen grondstations, satellieten, vliegtuigen en onbemande luchtvaartuigen. Het kan honderd tot duizend keer sneller data versturen dan mogelijk is met de radiofrequenties die worden gebruikt voor wereldwijde communicatie. Het is bovendien veiliger omdat zeer smalle optische laserstralen worden gebruikt in plaats van veel bredere radiosignalen.
Laser-satellietcommunicatie vereist complexe opto-mechatronica om snelle en betrouwbare verbindingen te garanderen. Het maakt de noodzakelijke verdere groei van communicatie naar en door de ruimte mogelijk, wat de deur verder opent naar toepassingen zoals zelfrijdende auto’s, snel en betrouwbaar internet in vliegtuigen en offshore-platforms. ‘Daarnaast kan het soldaten op missies beschermen via veiligere militaire communicatie, waardoor het ook relevant is voor defensiedoeleinden’, schrijven de samenwerkende bedrijven.
Groei dataverbruik
Door de groei in dataverbruik is laser-communicatietechnologie in opkomst. Volgens beide partijen heeft Nederland het ecosysteem en de capaciteit om serieproductie van hoogwaardige instrumenten op dit terrein te ontwikkelen.
FSO Instruments, opgericht in 2023, is een joint venture van Demcon en VDL Groep. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en levert hoogwaardige instrumenten voor optische vrije ruimte, met name producten voor lasersatellietcommunicatie. TNO ontwikkelt al tientallen jaren optische instrumenten voor gebruik in de ruimte, met name voor astronomie en aardobservatie.