De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft overeenstemming bereikt met de voormalige bestuurders en commissarissen van Imtech, hun verzekeraars en KPMG, de (voormalig) accountant van Imtech. In totaal gaat het om veertig miljoen euro. Verdere procedures zijn hiermee stopgezet.
Ooit domineerde Imtech ICT de Nederlandse en Belgische markt en was het als onderdeel van een groot conglomeraat actief in tientallen landen met zo’n 26.000 werknemers en een jaaromzet van vijf miljard euro. De ict-tak (tegenwoordig Axians) was al eerder verkocht aan Vinci vanwege problemen in 2013 en 2014. In 2015 is het faillissement aangevraagd. De kwestie staat bekend als de Poolse fraude. Het contract voor de (af)bouw van een groot attractiepark bij Warschau bleek te zijn binnengehengeld door corrupt management van de Poolse Imtech-tak.
De VEB had de voormalige bestuurders en commissarissen van Imtech beschuldigd van wanbeleid, waardoor zij persoonlijk aansprakelijk gesteld zouden kunnen worden voor de geleden schade door aandeelhouders. Met de overeenkomst hoeven zij niet meer te vrezen voor nieuwe rechtszaken. ‘De schikking is door de betrokken partijen aangegaan zonder erkenning van enige aansprakelijkheid of schuld’, meldt de VEB.
Veertig
Met de schikking is veertig miljoen euro gemoeid, een bedrag dat wordt betaald door de verzekeraars en KPMG als voormalige accountant van Imtech. Als onderdeel van de eerdere en huidige afspraken wordt nu een bedrag van ruim tien miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat bedrag zal na aftrek van de kosten van de VEB en afwikkeling worden verdeeld onder de VEB-leden (peildatum 31 december 2023) die per saldo verlies hebben geleden op hun belegging in Imtech in de periode van 4 februari 2013 tot en met 15 augustus 2015.
Professionele partijen en marketmakers zijn uitgezonderd van deelname.