Om de voedselverspilling in zijn hotels terugdringen, implementeert Accor Group in honderden keukens wereldwijd de komende maanden een voedsel-afvalmonitor van het Nederlandse Orbisk. Deze artificial intelligence (ai)-tool helpt chefs om hun voedselafval te meten en reduceren.
Tijdens een proefproject bij tien Accor-hotels in Europa is de voedselverspilling na zes maanden al met bijna een kwart verminderd. Verwacht wordt dat dit na anderhalf jaar oploopt tot een halvering van het voedselafval bij de hotelketen.
Orbisk start met de driehonderd grootste vestigingen van Accor (ruim vijfduizend hotels). Op dit moment staan de voedselafvalmonitors van Orbisk – ook wel liefkozend Orbi’s genoemd – al in hotelkeukens in India, Canada, Amerika en de Verenigde Arabische Emiraten. Met behulp van beeldherkenningtechnologie herkent de Orbi automatisch welke ingrediënten worden weggegooid, in welke hoeveelheid en op welk moment van de dag. Orbisk presenteert die data in een online-dashboard, waarmee chefs kunnen bepalen hoe zij keukenprocessen kunnen aanpassen om zodoende minder voedsel te verspillen, aldus het in 2019 opgerichte groene-techbedrijf uit Utrecht.
KLM en Trays
Elk jaar wordt wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel weggegooid, maar liefst een derde van de totale voedselproductie. Het gebruik van ai-tools kan voor minder verspilling zorgen. Vorige maand maakte ook KLM bekend zo’n tool in te zetten. Het ai-model Trays, eveneens Nederlands, stelt de luchtvaartmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers daadwerkelijk meegaan met een vlucht. Daardoor kan voor het cateringproces een accurate voorspelling worden gedaan om daarmee een overschot aan maaltijden te voorkomen.