Werken volgens opensource-principes raakt niet alleen de ontwikkelaars, maar de complete organisatie. Er ligt namelijk nadruk op transparantie en samenwerking, aldus Ruurdje Procee en Harro Spanninga van adviesbureau Berenschot in een recente blog.
Er is een cultuurverandering nodig binnen de organisatie en het management moet helder maken welke voordelen opensource biedt, benadrukken de adviseurs Procee en Spanninga van adviesbureau Berenschot. Zo dienen volgens hen inkopers op de hoogte te zijn van de eisen en juridische kaders rond de aanschaf van een opensource-product of beter, de support op een opensource-product. En ook toezichthouders zoals it-auditors moeten de organisatie op een andere manier controleren.
Veel organisaties die serieus aan de slag willen met opensource-werken, richten daarom een ‘opensource program office’ in om opensource-werken effectief vorm te geven.
In een blog stelt het tweetal dat ‘het spannend kan zijn om open en transparant te werken’ omdat alles wat je doet zichtbaar is voor de buitenwereld. ‘Ook als er een kwetsbaarheid wordt gevonden, is snel duidelijk dat jij dit product gebruikt. Dus moeten de it-processen volwassen ingericht zijn. Zo stelt opensource-werken hogere eisen aan configuratie- (weet wat je hebt) en patchmanagement.’
Organisaties in het openbaar bestuur moeten transparant zijn in hun beslissingen, dat geeft vertrouwen. Opensource-werken is een cultuurverandering waar alle medewerkers in mee moeten, aldus de Berenschot-consultants.
Open en transparant werken binnen de gestelde organisatorische kaders gaat gewoon om zoiets als een controle op de bedrijfsprocessen. Wettelijk vaak een verplichting als ik kijk naar het governance principe van zeggen wat je gaat doen, doen wat je zegt en dat bewijzen. Rekenschap geven beperkt zich dan ook niet alleen tot het openbaar bestuur omdat beslissingen een rechtvaardiging moeten hebben. Alle discrimentoire algoritmen worden transparant bij een (juridische) toetsing waarin logfiles een belangrijke rol gaan spelen. Cultuurverandering in organisaties met een cultuur van macht & angst (Centric?) waar er maar één de baas kan zijn gaat dus vooral om de governance met imagoschade in het afrekenmodel.
wat grappig dat het artikel impliceert dat it-processen bij gebruik van closedsource software niet volwassen hoeven te zijn ingericht 🙂
En dan die naam, Berenschot consultants. Alleen zo’n naam al klinkt ongeloofwaardig.
Benieuwd hoe transparant die Berenschot consultants zelf zijn over bijv hun verdienmodel.