Onderzoekers van Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek en NL Space Campus hebben een ai-model ontwikkeld waarmee drones de schimmel botrytis kunnen herkennen. Daarmee kunnen telers het gebruik van landbouwgif drastisch verminderen.
Het model analyseert via ai grote hoeveelheden dronedata met als resultaat een overzichtelijke kaart waar tot op de millimeter nauwkeurig is te zien welke planten ziek zijn of risico lopen. De eindresultaten van het project, ‘Remote Sensing voor Sierteelt’ geheten, zijn onlangs gepresenteerd op Unmanned Valley.
De Europese Unie wil het gebruik van landbouwgif de komende jaren flink verminderen. Dit is onderdeel de European Green Deal, waarmee de EU Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld wil realiseren. Overmatig gebruik van het gif brengt risico’s met zich mee voor de waterkwaliteit en biodiversiteit. Door vroegtijdig en nauwkeurig te signaleren dat er omstandigheden zijn waartegen de gewassen beschermd moeten worden, zijn deze middelen zeer precies in te zetten en wordt het gebruik ervan aanzienlijk gereduceerd.
Het model is geschikt om botrytis bij tulpen en hyacinten te herkennen. De verwachting is dat – met enkele relatief kleine aanpassingen – ook andere ziektes op te sporen zijn bij andere gewassen. Voor telers is dit een interessante ontwikkeling. Niet alleen milieutechnisch, het kan ook kostenbesparend zijn. Bijvoorbeeld omdat er geen grote hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen ingekocht hoeven te worden, de kans op mislukte oogsten verkleind wordt en er geen werknemers meer het veld in hoeven die bovendien nooit elke plant kunnen controleren.
De onderzoekers hebben een vrij te verkrijgen en relatief goedkope drone ingezet. De drone kan zelfs volledig automatisch missies uitvoeren, al moet er momenteel nog altijd een piloot aanwezig zijn.
Vervolg
Het vervolg van het project bestaat eruit dat wordt gekeken of de metingen nauwkeuriger zijn te maken door het combineren van dronedata met satellietbeelden en actuele gegevens over de bodem en het weer. Enkele grote bedrijven vanuit de agri-sector hebben zich gemeld om te onderzoeken of de technologie ook andere ziektebeelden kan herkennen bij andere gewassen. Daarbij is er aandacht voor de schaalbaarheid en de ontwikkeling van het businessmodel.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Katwijk, Holland Rijnland en drone-engineering & operations-studenten van het ROC van Amsterdam.
Overigens is er op de vakbeurs ESEF Maakindustrie, die tot en met 15 maart in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden, de nodige aandacht voor drone-oplossingen.