De gemeente Hollands Kroon heeft verzaakt om de belangen van de inwoners voorop te stellen bij de komst van datacenters binnen haar grenzen. Adviesbureau Berenschot concludeert dit na onderzoek. De gemeenteraad bespreekt het rapport volgende maand.
De Volkskrant maakt melding van het onderzoek van Berenschot. De conclusie is dat ‘de uitvoering werd gedaan door een kleine groep mensen met beperkt oog voor andere partijen zoals de gemeenteraad, de provincie en de inwoners’. Teruglopende inkomsten uit de akkerbouw brachten de gemeente ertoe begin deze eeuw om een ‘agrologistiek cluster’ te realiseren. Dit resulteerde in de bouw van kassen, distributiecentra en twee datacentra (Google en Microsoft). De datacentra kwamen er op initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), een uitvoeringsorganisatie van het ministerie, lobbyde in die tijd actief in Silicon Valley.
‘Mede door landelijke media-aandacht kwam vanaf 2020 de discussie op gang over de (on)zinnigheid van het vestigen van datacentra van Amerikaanse multinationals op schaarse Nederlandse grond. Meta, het moederbedrijf van Facebook, besloot in 2022 toch af te zien van een datacenter in het Flevolandse Zeewolde nadat de inwoners in protest waren gekomen’, meldt het dagblad.
Veeg
Toen de protestpartij Onafhankelijk Hollands Kroon in 2022 de grootste partij werd bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft zij Berenschot over deze kwestie aan het werk gezet. Het adviesbureau concludeert dat de gemeente geen formele, juridische of financiële fouten heeft gemaakt bij de vestiging van de datacentra. Wel heeft het in de afgelopen jaren te weinig rekening gehouden met de maatschappelijke discussie. De gemeenteraad krijgt overigens ook een veeg uit de pan met de conclusie dat hij zich op dit vlak te passief heeft opgesteld. Het college, waarin Onafhankelijk Hollands Kroon dus de grootste partij is, onderschrijft in een eerste reactie de conclusies van Berenschot.
“…waarin Onafhankelijk Hollands Kroon NU dus grootste partij is…” want niets is er zo veranderlijk als de politieke verhoudingen. Met conclusie dat er geen formele, juridische of financiële fouten zijn gemaakt blijft alleen het politieke verwijt over met de gebruikelijke NIMBY argumenten. Tenslotte zijn economische argumenten over een ‘agrologistiek cluster’ niet zonder onderbouwing ondanks mogelijk tegenstrijdige belangen hierin. Het vestigen van datacentra versus het vestigen van datacentra van Amerikaanse multinationals doet vooringenomheid vermoeden, Computable maakt zich hierin toch niet schuldig aan stemmingmakerij?