Een bijna twintig jaar lang durende studie vond geen verband tussen het gebruik van mobiele telefoons en het risico op hersentumoren. Wie een mobiele telefoon veelvuldig en gedurende een lange periode gebruikt, heeft niet meer kans op deze vorm van kanker dan anderen. Zo blijkt uit het Cosmos-onderzoek, een omvangrijke internationale studie waaraan meer dan 250.000 personen deelnamen.
Hierbij leidde het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht het Nederlandse deel. Eerdere studies hadden methodologische tekortkomingen die het moeilijk maakten om stevige conclusies te trekken.
Het wijdverbreide gebruik van mobiele telefoons en andere draadloze communicatiemiddelen heeft geleid tot zorgen dat de elektromagnetische straling en radiofrequentie van mobiele technologieën kanker en andere ziekten kan veroorzaken. Bijna vier jaar geleden werd de uitrol van 5G in Zwitserland tijdelijk stopgezet. Een sterke anti-5G-lobby dwong dat toen af. Ook de Zwitserse Gezondheidsraad waarschuwde destijds voor de gevolgen van de straling.
Probleem voor wetenschappers was dat bij dit soort ziektes pas na zeer lange tijd causale verbanden zijn aan te tonen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de EU hebben twee decennia geleden gevraagd om hoogwaardige studies. Daarom werd het Cosmos-onderzoek gestart.
Reconstrueren
‘We hebben informatie verkregen over daadwerkelijk telefoongebruik via providers en konden zeer gedetailleerd telefoongebruik van gebruikers over een lange tijd reconstrueren,’ zegt prof. Roel Vermeulen van het Utrechtse IRAS. Tussen 2007 en 2013 hebben een groot aantal mensen in Denemarken, Finland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk gedetailleerde vragen beantwoord over hun mobiele telefoongebruik. Bovendien werd informatie over gespreksduur verkregen van provider
Vervolgens werden de deelnemers gevolgd in kankerregistraties om eventueel nieuw ontwikkelde hersentumoren te ontdekken. Het voorkomen van hersentumoren bij de tien procent die gedurende hun hele leven de meeste uren aan een mobieltje hebben besteed, verschilde niet van degenen die de telefoon aanzienlijk minder gebruikten. Personen die meer dan vijftien jaar voor deelname aan het Cosmos-onderzoek waren begonnen met het gebruik van een gsm, hadden niet meer risico op het krijgen van de ziekte dan degenen die een kortere tijd een mobiele telefoon gebruikten.
Sommige eerdere studies hebben een verband gemeld tussen het gebruik van mobiele telefoons en het voorkomen van hersentumoren. Daar werden mensen die al waren gediagnosticeerd met een hersentumor en gezonde controle-gevallen gecontacteerd. Met een dergelijke aanpak bestaat het risico dat de patiënten hun vorige mobiele telefoongebruik overschatten, aldus de onderzoekers. Dergelijke geheugenfouten kunnen van invloed zijn op de resultaten. In Cosmos hebben de deelnemers de vragen beantwoord voordat iemand ziek werd. Daarom kan de ziekte geen invloed hebben gehad op hoe deelnemers zich het vroegere mobiele telefoongebruik herinnerden.
Eerder zijn groepen die al heel veel jaren een mobieltje gebruiken, over een langere periode gevolgd en bestudeerd. Deze studies vonden ook geen verband met hersentumoren, maar zijn bekritiseerd omdat ze geen informatie bevatten over hoe veelvuldig de deelnemers hun mobiele telefoons gebruikten. Cosmos heeft nu aangetoond dat zelfs degenen die het meest telefoneren, geen hoger risico lopen op hersentumoren dan anderen.
Dubieuze onderzoeksmethode welke al mank gaat op het feit dat 5G nog maar recentelijk uitgerold wordt waardoor er met geen mogelijkheid op dit moment iets te zeggen valt over de risico’s van elektromagnetische straling en radiofrequenties op de lange termijn of op een gemiste groep van minderjarigen. Verder doet een medewerking van de Telco’s me denken aan conclusies over vermeende schadelijkheid van roken. Heb op basis van gezond verstand dan ook liever een Rus in mijn tuin dan een 5G mast;-)