De overheid waarschuwt steeds vaker bedrijven die slachtoffer zijn van cybercriminaliteit. Dat meldt het Digital Trust Center (DTC). In 2023 werden ruim 140.000 notificaties van bedrijfsspecifieke cyberincidenten door dat overheidsorgaan verstuurd. In de eerste anderhalf jaar van de in 2021 opgerichte dienst waren dat nog 16.000 meldingen.
Het DTC, dat bedrijven ondersteunt binnen cyberveiligheid en onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken, ontvangt dagelijks informatie over kwetsbare of gehackte systemen. Als die incidenten na controle worden ingeschat als cyberdreiging en te herleiden zijn naar een specifiek Nederlands bedrijf, dan krijgt die geplaagde organisatie een melding waarna ze direct actie kan ondernemen.
Het aantal meldingen van de Notificatiedienst van DTC is dus flink toegenomen: van 16.000 in 2021 naar 140.000 notificaties in 2023. De groei is mede mogelijk gemaakt doordat er meer relevante bronnen zijn ontsloten en doordat instanties zoals CSIRT-DSP, het NCSC en het DTC de krachten hebben gebundeld. Ook is regelgeving zo aangepast dat individuele bedrijven benaderd mogen worden. Eerder was dat niet toegestaan.
Bovendien heeft het DTC het waarschuwingsproces verbeterd en verder geautomatiseerd waardoor het naar eigen zeggen ‘met een klein team zeer efficiënt’ kan bijdragen aan de weerbaarheid van ondernemend Nederland. DTC verwacht dat de geconstateerde trend zich dit jaar voortzet.
Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat informeerde onlangs de Tweede Kamer over de voortgang van het Digital Trust Center (DTC). Die brief is hier te vinden.