Het wetsvoorstel ‘Programmatuur verkiezingsuitslagen’ van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hugo de Jonge is als hamerstuk aangenomen door de Tweede Kamer. In dit voorstel is geregeld dat de Kiesraad verantwoordelijk wordt voor het beheer en de beveiliging van de programmatuur die wordt gebruikt ter ondersteuning van het berekenen en vaststellen van verkiezingsuitslagen.
Ook wordt de door de Kiesraad ter beschikking gestelde programmatuur verplicht in gebruik. Op dit moment zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk voor het installeren en beheren van de programmatuur
Het wetsvoorstel, dat in juni 2022 werd ingediend, moet nog door de Eerste Kamer. Afhankelijk van die behandeling is de planning dat het voorstel op 1 januari 2025 inwerking kan treden.
Minister De Jonge vindt het Nederlandse verkiezingsproces is robuust en betrouwbaar. ‘Over de kwaliteit van het verkiezingsproces en de betrouwbaarheid van de verkiezingsuitslag, mag geen twijfel bestaan. Daarom vraagt het verkiezingsproces doorlopend aandacht en onderhoud waar nodig. Om die betrouwbaarheid en kwaliteit te bewaken en bevorderen, gaan we de rol van de Kiesraad in het verkiezingsproces verder verzwaren. Dit wetsvoorstel is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Kiesraad tot ‘verkiezingsautoriteit.’
Ooit publicererde Computable een artikel over de ICT kennis van Tweede Kamerleden want hamerstuk over beheer en beveiliging gaat vooral om het onderhoud op de code. En doorlopend aandacht en onderhoud op de algoritmen die verkiezingsuitslagen berekenen en vaststellen gaat meer om de governance dan de code. Hoop dat de Tweede Kamer ook even een budget geregeld heeft voor een ‘verkiezingsautoriteit’ want de ervaring
leer dat zonder openheid in de code dit de eerste halte naar een dictatuur is want ons papieren stemproces is misschien wat traag maar wel heel transparant.
De uren dat de media ongeduldig op een verkiezingsuitslag zit te wachten staan niet in verhouding tot de maanden waarop de stemmer wacht op een regering terwijl peilingen de machtsverhoudigingen van de stembus ondermijnen. Verkiezingsfraude omdat de waan van de dag re(a)geert is niet goed voor het vertrouwen in de democratie doordat maatschappelijk problemen geen momentopname zijn als ik de polls van de media geloof.
Bedankt voor uw stem op Hugo terwijl je koos voor Pieter geeft wel aan waarom je de slager niet zijn eigen vlees moet laten keuren;-)