De efficiënte operatie van ict-apparatuur heeft de meeste impact op de verduurzaming van de digitale sector. NLdigital schrijft dat in een ‘position paper‘ ter voorbereiding op een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer over dit onderwerp op 14 maart.
De belangenvereniging baseert zich op recent onderzoek van Dialogic. Ook binnen de datacenters komt het grootste deel van het stroomverbruik voor rekening van de apparatuur; de verhouding tussen ict en datacenter-infrastructuur is verbeterd van 50-50 naar 80-20. Een hele range maatregelen kan het verschil maken: van innovatie in efficiëntere chips en zuiniger software programmeren tot duurzame ict-inkoop en slimmer datamanagement. NLdigital volgt hiermee de voorstellen van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCCD).
Hergebruik van apparatuur kan ook veel bijdragen. Het is zaak de levensduur te verlengen en dat apparaten worden ingeleverd en verwerkt. Naast meer bewustwording bij consumenten bepleit NLdigital een vlotte invoering van de afgifteplicht voor bedrijven en toezicht op gecertificeerde verwerking van elektronica. Daarnaast is meer onderzoek nodig naar innovatieve recycling technologie voor schaarse en kritieke materialen.
Doneren
Vanuit NLdigital en Alliantie Digitaal Samenleven is bij het begin van Covid-19 het initiatief genomen om oude laptops te doneren aan armlastigen. Inmiddels zijn via #AllemaalDigitaal ruim vijftienduizend laptops opnieuw ingezet. NLdigital is enthousiast over het plan van het Rijk om jaarlijks vijftigduizend laptops opnieuw in te zetten.
Ook TNO heeft ter voorbereiding een ‘position paper‘ opgesteld. Volgens deze organisatie is er nog te weinig aandacht voor verduurzaming van de digitale sector zelf. De organisatie roept daarom op tot een bredere focus, met aandacht voor energiebesparing, voor circulariteit en voor softwarekwaliteit. Verder stelt TNO voor het bewuster gebruik van digitale producten en diensten te stimuleren. Het verdienmodel van veel online-diensten is er veelal op gericht het gebruik aan te jagen. Onbeperkt datagebruik heeft echter een negatieve milieu-impact.
Naast de mate van gebruik hebben de productie van apparatuur en het software-ontwerp grote invloed. TNO werkt op verschillende terreinen aan dit onderwerp, zoals aan innovatie in chipkoeling, verduurzaming van mobiele netwerken, efficiënte inzet van cloud-technologie en transparantie van klimaatimpact. Hier ligt tal van kansen om tot meer efficiëntie te komen, zoals de ontwikkeling van nieuwe software-ontwerpprincipes, van verbeterde algoritmes voor ai en van goede afstemming van software op de gebruikte hardware.
TNO pleit voor hogere software-efficiëntie. De juiste keuze van programmeertalen scheelt al veel. Eveneens invloed heeft het gebruik van specifieke hardware voor specifieke taken. Dat geldt bijvoorbeeld voor bitcoin-netwerken en ai-algoritmes, beide enorme stroomverbruikers.
Verder ziet TNO nieuwe generaties hardware efficiënter worden. Hier liggen kansen voor innovatie. Op lange termijn zijn er hoge verwachtingen van sleuteltechnologieën zoals fotonica en quantumtechnologie, op kortere termijn zijn er kansen voor bijvoorbeeld innovatieve chipkoeling die ook warmte afvang mogelijk maakt, en alternatieve chipmaterialen. Dit biedt ook economische kansen voor Nederland.