COLUMN – Apple moet sinds deze week hun platform openstellen voor andere ontwikkelaars die onder andere ook hun eigen downloadwinkel mogen aanbieden. Tot op heden was Apple een soort winkelcentrum waar je allemaal verschillende spullen kon krijgen, maar er was maar één kassa. De Apple-kassa. Het is een beetje als de Noord-Koreaanse verkiezingen. Er is maar één kandidaat. Het stembiljet is een leeg A4’tje met daarop alleen de naam van degene die de verkiezingen gaat winnen.
Dit moet nu veranderen vindt Brussel omdat dit verdacht veel op een monopolypositie begint te lijken. Voor de Apple-gebruiker hoeft dit trouwens niet. Apple-gebruikers willen alleen Apple en daar betalen ze graag wat extra voor. Je hoort Apple-gebruikers ook vaak, als ze weer een nieuwe Apple hebben, heel enthousiast roepen: ‘wow al mijn spullen staan er automatisch op!’. Het zijn niet jouw spullen. Het zijn Apple zijn spullen waar je nogal vorstelijk voor betaalt en waarvan Apple heel graag wil dat je ze blijft gebruiken. Daarom heeft Apple ze alvast voor je klaar gezet.
Niet heel gunstig
Overigens gaan de maatregelen vanuit Brussel weinig uithalen. Want de app-ontwikkelaars mogen nu straks wel hun eigen spullen aanbieden met hun eigen kassa, maar wel onder de Apple-voorwaarden. In Noord-Korea mag je jezelf ook verkiesbaar stellen, maar wel onder de voorwaarden van de huidige leider. Ik weet niet precies wat die voorwaarden zijn, maar gezien het feit dat er nog nooit iemand zich daadwerkelijk verkiesbaar heeft gesteld, neem ik aan dat de voorwaarden niet heel gunstig zijn.
Lachend betalen
En dit gaat ook bij Apple gebeuren. Dus ik zou zeggen, laat het lekker zoals het was. Geef ze gewoon af en toe een flinke boete hiervoor. Je zult zien dat ze deze lachend betalen. En de gebruikers betalen hier graag aan mee.
Jacob Spoelstra
Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.
Pyongyang aan de Senne reguleert graag de vrije markt want dat de eigenaar van de kassa de voorwaarden in de winkel bepaalt lijkt me om de keus van een afzetkanaal te gaan. Verder lijkt een verdenking van een monopoliepositie zonder bewijs me aanvechtbaar want Google doet niks anders en ook Microsoft en Amazon zijn niet vies van het spelletje. Met het spelletje bedoel ik de eigen IP die de facto een marktstandaard wordt.
Zo’n monopolist tegen wil en dank vanuit marktacceptatie gaat om een keus dat het alles mag zijn als het maar Microsoft is of Apple want het open standaarden tenzij beleid bij onze eigen overheid is een papieren tijger. Vestzak en broekzak wordt consument niet beter van boetes die Pyongyang aan de Senne oplegt aan vermeende monopolisten want het verlaagt de belastingen niet.