Intel wil het voor ontwikkelaars makkelijker maken om quantum-algoritmen te maken en ermee te werken. De Intel Quantum Software Development Kit 1.1 (SDK 1.1) krijgt daartoe een update met extra functies. Nieuw zijn een ‘opensource compiler front end, ‘qubit simulator backends’ en aanpasbare ‘qubit noise models’. Daarnaast komen er meer krachtig programmeer-tools voor de implementatie van quantum algoritmes.
De chipfabrikant doet ook moeite de community rond het Quantum SDK uit te breiden. In 2022 ontvingen vijf universiteiten in Duitsland, de VS en Japan financiering geld om quantumcentra of leergangen op te zetten. Inmiddels zijn deze lesprogramma’s gebaseerd op de Intel Quantum SDK gereed.
Tijdens het jaarcongres van de American Physical Society (APS) in Minneapolis, waaraan 13.000 wetenschappers deelnemen, presenteert Intel deze week twaalf research papers op gebied van quantum computing. In Nederland heeft Intel een samenwerking met QuTech, een joint venture van TNO en TU Delft. Onderzoekers van Fujitsu en QuTech ontwikkelden onlangs nieuwe en extreem koude elektronica om op diamant gebaseerde quantumbits aan te sturen. Hierdoor wordt het mogelijk grotere quantumcomputers te bouwen door de ‘wiring bottleneck’ te overwinnen, met behoud van hoge kwaliteitsprestaties.
Voor een ongestoorde werking moeten de qubits worden afgekoeld tot de koudst mogelijke temperaturen, dicht bij het absolute nulpunt: 0 Kelvin (of -273°C). Het is moeilijk om duizenden of zelfs miljoenen qubits aan te sluiten met evenzoveel draden die de koelkast uitkomen. Zoveel draden tussen de koude qubits en de elektronica op kamertemperatuur hebben een dramatische invloed op de betrouwbaarheid, fabricage en grootte van het apparaat.
Daarom is QuTech de hele computer gaan bevriezen in plaats van alleen de qubits. Dat is een lastig karwei want de meeste elektronica begeeft het bij -40°C. QuTech is dit nu wel gelukt. Delftse onderzoekers gebruiken cryo-cmos-hardware om de extreme temperaturen van een qubit-koelkast te weerstaan, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties van het hele systeem en de schaalbaarheid.