Defensie laat de planning van het programma Grensverleggende IT (GrIT) nog altijd over aan het consortium van it-leveranciers. In september vorig jaar maande het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) het ministerie om hierin het voortouw te nemen. Tot teleurstelling van het adviesorgaan is dit tot nog toe niet gebeurd.
In een brief aan het ministerie van Defensie schrijft AcICT zich zorgen te maken. Probleem is dat de legerleiding geen integraal beeld heeft van de afhankelijkheden tussen de blokken die worden gerealiseerd in GrIT en de bouwstenen van de huidige it. Het in 2016 gestarte project tot vernieuwing van de it-infrastructuur van het defensieapparaat is al jaren een hoofdpijndossier. De AcICT heeft hier al zes keer advies over uitgebracht. De laatste keer was een half jaar geleden.
AcICT herhaalt voor de zoveelste keer de raad om heldere keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Desnoods moet defensie lopende onderdelen van GrIT opschorten of zelfs stopzetten. Niet alle delen van GrIT zijn namelijk cruciaal voor het leger of dragen veel bij aan het informatie-gestuurd optreden. Op dit punt is nu enige vooruitgang geboekt. Hetzelfde geldt voor het advies meer pragmatisch om te gaan met bouwstenen in de huidige it. Defensie beseft inmiddels dat delen van de huidige it bruikbaar zijn als bouwblokken voor GrIT.
Athena
De Adviescommissie had defensie ook aangeraden wat kritischer te zijn richting het Athena-consortium als leverancier en programmaverantwoordelijke. Dit betekent niet dat meteen het conflict opgezocht wordt, maar juist dat er effectiever een gedeeld belang wordt nagestreefd. Volgens AcICT is de omgang met het consortium wat zakelijker en meer op resultaat gericht geworden. Maar het blijft nog te vaak bij goede intenties. De Adviescommissie mist de nodige acties en spreekt van grote uitdagingen.
GrIT blijft een omvangrijk en complex programma zowel qua inhoud als besturing alsook werkwijze. Verdere vereenvoudigingen zijn nodig om het programma beheersbaar en bestuurbaar te maken. AcICT ziet de meest concrete verbetering in het versterken van de programmadirectie. Onlangs is voormalig CIO-Rijk, Lourens Visser, is aangetrokken als interim programmadirecteur GrIT.
Het project, aanbesteed aan Atos, Kyndryl en Unica, boekte in de eerste helft van 2023 zo weinig voortgang dat AcICT adviseerde de implementatiestrategie wederom te herzien. Binnenkort komt het ministerie van Defensie met een herzien realisatie- en implementatieschema. Donderdag wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de nieuwe aanpak. Volgende week dinsdag debatteert de Kamer over dit onderwerp.