Een groep Europarlementariërs die de EU AI Act mede heeft vormgegeven, voelt zich beduveld door het Franse ai-bedrijf Mistral. Tot hun verbazing gaat de startup uit Parijs nauw samenwerken met Microsoft. En dat terwijl Mistral zich steeds heeft geprofileerd als Europees antwoord op Big Tech.
Om Mistral ruim baan te geven geldt voor deze nieuwkomer minder strenge regelgeving bij geavanceerde ai-modellen. Maar door de deal met Microsoft gaat van een puur Europees alternatief voor generatieve ai weinig terechtkomen, zo vrezen de Europarlementariërs.
Kim van Sparrentak, die namens de Groenen de afgelopen jaren over de AI Act heeft onderhandeld, is laaiend. Ze wil opheldering van de Europese Commissie over het nieuwe ‘strategische partnerschap’ van het grote Microsoft en het nog zeer kleine Mistral. Ze vindt het niet te rijmen dat Microsoft nu een belang neemt in Mistral, terwijl het bedrijf eerder de indruk wekte de dominantie van grote Amerikaanse ai-spelers te kunnen doorbreken.
Overigens vond Van Sparrentak het al opmerkelijk dat Mistral zich in Brussel presenteerde als kleine onafhankelijke speler en tegelijk fel lobbyde tegen regels voor grote ai-systemen, zoals die van OpenAI. Van Sparrentak: ‘Waarom zouden juist zij, een bedrijf dat zich presenteert als ‘Europees kampioen’, het ook opnemen voor de grote Amerikaanse techbedrijven? Het lijkt nu een façade te zijn geweest: Mistral heeft zich voor het karretje laten spannen van de Big Tech-lobby uit de VS. Hoe dit precies zit, moet snel boven tafel komen. De Europese kampioenen zijn bedrijven die ethische en veilige ai ontwerpen. Maar Mistral en Microsoft lijken ethiek hier op meerdere vlakken aan hun laars te hebben gelapt.’
Pittige
In een pittige brief aan de Europese Commissie vraagt Van Sparrentak naar de ethische regels rondom de lobby van zowel Microsoft als Mistral in Brussel, alsook bij de Franse regering. Ook vraagt ze wat de Commissie doet tegen monopolisering van de ai-markt, aangezien Microsoft ook miljarden-investeerder is in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. De Europese Commissie was net begonnen met een onderzoek naar Microsoft en OpenAI en kondigde gisteren ook een onderzoek naar het partnerschap met Mistral aan. Ook Europarlementariërs van andere fracties hebben kritiek geuit op de manier waarop Mistral zich nu overlevert aan Microsoft.
(Lees hier een eerder interview van Computable met Van Sparrentak.)
Wat wil het EU parlement dan dat Mistral gaat doen? 100.000 NVDIA GPU’s kopen voor een datacenter dat er straks niet mag komen en geen stroom voor is? Ben je dan pas een kleine onafhankelijke speler? Misschien had van Sparrentak even door moeten vragen. Of zich even af had moeten vragen wat ze voor zichzelf precies bedoelde met ‘puur Europees alternatief’. Ook een soort ARM platform met een mini TSMC in Luxemburg o.i.d.? Op deze manier was teleurstelling verzekerd. Ze verwijt Mistral nu gebrek aan domheid en kinderlijk optimisme.