Het zal nog lang duren voordat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) erin slaagt om het achterstallig onderhoud weg te werken bij het systeem Algemene Administraties (AA). Dat blijkt uit onderzoek van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT).
Uiterst traag verloopt de modernisering van het ruim dertig jaar oude, in Cobol geschreven systeem dat voor 5,7 miljoen Nederlanders de uitkeringen regelt zoals de AOW en de kinderbijslag (AKW). Op aandringen van het AcICT heeft de SVB het mes gezet in de veel te ambitieuze opzet van het programma Modernisering Algemene Administraties (MAA). Demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer. Net als bij de migratie van de uitkeringssystemen van het UWV had ook de SVB te veel hooi op de vork genomen.
Gebrek
AcICT constateert in zijn kritische advies een gebrek aan slagvaardigheid alsmede slecht uitgewerkte en vage doelstellingen. Onthutsend is ook de conclusie dat de oorzaken voor het ontstaan van achterstallig onderhoud helemaal niet worden weggenomen. Als op de huidige voet wordt doorgegaan, kan het volgens het Adviescollege nog lang duren voordat de modernisering tot resultaat gaat leiden. De afgelopen twee jaar is nauwelijks progressie geboekt.
De minister meldt dat de SVB inmiddels een aantal aanbevelingen van het adviescollege heeft overgenomen. Zo wordt de scope van het programma beperkt tot het wegwerken van een aanzienlijk deel van het achterstallig onderhoud. De SVB laat ook zijn ambitie varen om de uitvoering te verbeteren met nieuwe functies, die niet gerelateerd zijn aan het achterstallige onderhoud. Alle verbeteringen die geen verband houden met de it, zijn uit het programma gehaald. Ook zaken als het ‘agile’ werken vallen voortaan buiten het MAA-programma.
Prioriteit
De SVB neemt ook het advies over om het vervangen van de software die toegang tot de database regelt, de hoogste prioriteit te geven. In het programmaplan heeft de SVB dit dan ook een prominente plek in de aanpak gegeven. Ook de wijze van testen, wordt verbeterd. Geautomatiseerde testen ontbreken grotendeels en regressietesten hebben een lage dekkingsgraad, constateert AcICT.
De modernisering van de dienstverlening komt op het tweede plan te staan. Deze activiteiten worden pas opgepakt als vaststaat dat deze niet ten koste gaan van de focus op het achterstallige onderhoud. Uit de brief van de minister blijkt niet wat de SVB gaat doen met de kritiek dat het programma te weinig vaart maakt met het omzetten van de hiërarchische datastructuur naar een relationele datastructuur.
Wel heeft de SVB stappen gezet om de procesverbeteringen buiten het programma MAA beter te organiseren. De directeur dienstverlening en de directeur it worden hiervoor gezamenlijk verantwoordelijk.
“De afgelopen twee jaar is nauwelijks progressie geboekt.”
Hoe zou je dat meten met slecht uitgewerkte en vage doelstellingen ?
Misschien hebben ze een slecht gevoel erbij ? Zo van : ik heb zo iets van dat helemaal niet lekker gaat …
Regressietesten hebben een lage dekkingsgraad. Er staat nogal wat grappigs in het artikel maar deze vind ik mooi. Regresssie testen zijn gaan na in hoe verre een verandering leidt tot het verandering in bestaande functionaliteit. Bij progressie testen test je juist de nieuwe functionaliteit. Dat kun je dus vrij eenvoudig testen. Je test alleen of de nieuwe functionaliteit werkt. Regressietesten gaan over het hele systeem. Alle functionaliteit, omdat het moeilijk is om 100% zeker te weten dat een wijziging geen ongewenst en onverwacht effect heeft ergens in het systeem.
Lage dekkingsgraad 🙂
‘agile’ werken krijgt geen prioriteit meer. Geen tijd voor die malle fratsen. Er moet tenslotte gewerkt worden, ofzoiets. Software die toegang tot de database regelt, de hoogste prioriteit te geven. Waterval methode ?
Waarom hoor ik niets over Citizen developers die met AI waarde gaan toevoegen 😀