Het mislukken van de onderhandelingen met miljardair Daniel Kretinsky over de overname van Tech Foundations maakt het voor Atos nog lastiger om een uitweg te vinden uit de financiële crisis. De Franse it-dienstverlener blijft opgezadeld met een loodzware schuldenlast en verliesgevende outsourcing-activiteiten. Woensdag maakte Atos het afketsen van de deal bekend tijdens de publicatie van de voorlopige kernresultaten.
Volgens het Franse Challenges gaat de uittocht van ervaren managers door. Nu Tech Foundations op zijn grondvesten schudt en de redding ver af lijkt, geeft de tweede man van Atos, veteraan Nourdine Bihmane, de strijd op. De man die 22 jaar voor de groep werkte, kondigt binnenkort zijn vertrek aan, aldus Challenges.
Atos blijft Tech Foundations en Eviden operationeel gescheiden houden. Geprobeerd wordt om nieuwe gegadigden te vinden voor de sukkelende outsourcing-poot en beter draaiende onderdelen van Eviden. Voor Kretinsky betekent het niet doorgaan van de overname een tegenvaller. Hij dacht afgelopen augustus bij het begin van de onderhandelingen een mooie deal te kunnen maken, maar kwam bedrogen uit. Oorspronkelijk zou de Tsjech slechts honderd miljoen euro in contanten hoeven te betalen voor deze divisie die 52.000 medewerkers telt en ruim de helft van de Atos-omzet genereert.
De toenmalige president van Atos, Bertrand Meunier, wilde die deal graag doorzetten omdat Atos dan van 1,9 miljard euro aan schulden was verlost. Dat zou de onderhandelingen met de banken over een herfinanciering een stuk gemakkelijker maken. Kretinsky kreeg volgens het oorspronkelijke plan ook een belang van 7,5 procent in Eviden, het betere deel van Atos. Verder was het de bedoeling dat Atos honderden miljoenen euro’s aan werkkapitaal aan Tech Foundations zou overmaken. Maar deze laatste twee voorwaarden waren veel aandeelhouders tegen het zere been.
Niet rouwig
Ook de vakbonden en Franse politici vonden het geen prettig vooruitzicht dat de Tsjech bij Eviden een vinger in de pap kreeg. Want in die divisie zitten cybersecurity, big data en supercomputers; activiteiten die voor Frankrijk van strategisch belang zijn. Eviden beheert ook bijvoorbeeld de simulaties van Franse kernwapenproeven en andere geheimen.
Kretinsky heeft een link met Gazprom, het grootste bedrijf van Rusland. De zakenman is deels eigenaar van een bedrijf dat het netwerk exploiteert voor het transport van Russisch gas naar Centraal- en Oost-Europa. Britse en Franse onderzoeken naar zijn antecedenten bloedden echter dood. Maar de antipathie bleef in sommige kringen in Parijs voortbestaan. Daarom is niet iedereen rouwig om het afbreken van de onderhandelingen die een half jaar hebben geduurd.
In oktober waren de vooruitzichten op een overeenkomst al verslechterd. De in augustus begonnen onderhandelingen namen na een paar maanden een negatieve wending toen Meunier na veel geruzie in de top werd vervangen door Jean-Pierre Mustier. Volgens het Franse persbureau AFP wilde deze ex-bankier meteen het onderste uit de kan. Hij verhoogde de vraagprijs met ruim een half miljard euro. In plaats van 100 miljoen euro moest de Tsjech ineens 600 miljoen euro in contanten overmaken.
Kretinsky, een zeer bedreven onderhandelaar, zette de gesprekken wel voort. Maar eerder deze maand werd al duidelijk dat beide partijen ver uit elkaar liggen. Kretinsky verloor het exclusieve recht op onderhandelingen. Kort daarna gaf hij het op.
Afstoten
Atos zal echter een deel van de groep moeten afstoten nu de bodem van de kas in zicht is. Het dichtstbij lijkt nog de verkoop van zijn Big Data & Security (BDS)-activiteiten aan vliegtuigbouwer Airbus. Ook de supercomputers maken daar deel van uit. Behalve Airbus heeft ook een consortium van it-dienstverlener Astek en software-ontwikkelaar ChapsVision interesse in bepaalde bedrijfsonderdelen op gebied van defensie.
Atos stelt de publicatie van de complete jaarcijfers uit tot 20 maart 2024 omdat de externe accountants meer tijd nodig hebben. De groepsomzet nam intussen met 0,4 procent toe tot 10,7 miljard euro. Eviden steeg met 2,9 procent, maar Tech Foundations daalde met 1,7 procent. De operationele marge kwam uit op 4,4 procent.
Grote probleem is de kaspositie. Vorig jaar stroomde er 1.078 miljoen euro uit de kas, vooral door hoge reorganisatiekosten. De cash flow over de tweede helft van het jaar bedroeg minus 109 miljoen; een tegenvaller. Een acute oplossing is nodig voor de torenhoge schuldenlast. Atos moet schulden ter waarde van een kleine 4,7 miljard euro herfinancieren. Het afketsen van de deal met Kretinsky bemoeilijkt de situatie. De groep hoopt op staatssteun.