De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) geeft dit jaar extra aandacht aan de impact van kunstmatige intelligentie (ai) op de samenleving. De inspectie zet daarbij in op samenwerking met andere toezichthouders en op standaardisatie van ai-technologie. Ook gaat binnenkort het ai-lab van start. Dit meldt de RDI in haar jaarplan 2024, die ook vier andere thema’s benoemt.
Ai ontwikkelt zich snel en heeft grote invloed op de maatschappij, hoewel niemand weet hoe en wat die invloed op lange termijn is. Om de risico’s te beperken, werd kortgeleden de Europese AI Act opgesteld. De RDI zoekt de samenwerking met andere Nederlandse en Europese toezichthouders en neemt het voortouw om maatschappij en bedrijfsleven duidelijkheid te geven over de inzet inzet van ai. Standaardisatie speelt daarbij volgens de inspectie een belangrijke rol.
Ai-lab
Een ai-lab moet toezichthouders inzicht geven in de ontwikkelingen en innovatie op het gebied van ai. Het lab opent later dit jaar, staat in het jaarplan. Het ai-lab werd afgelopen najaar aangekondigd door inspecteur-generaal Angeline van Dijk tijdens een interview met Computable. ‘Met zo’n ai-lab bouwen we al vroeg kennis en expertise op. We nemen samen met marktpartijen en collega-toezichthouders de werking van algoritmes onder de loep en bekijken hoe we veiligheidsniveaus kunnen inbouwen’, vertelde de RDI-topvrouw destijds.
Naast ai besteedt de inspectie dit jaar extra aandacht aan enkele andere thema’s, staat in het jaarplan. Het gaat om digitale weerbaarheid, de waarborging van een veilige en betrouwbare digitale infrastructuur en de ’twin transition’, ofwel de samenhang tussen digitale en energietransitie.
Informatie-uitwisseling
Ook maakt de organisatie zich hard voor een versterkte samenwerking en informatie-uitwisseling met andere toezichthouders, overheden en kennisinstellingen. Deze netwerksamenwerking zou een cruciaal instrument zijn om expertise te bundelen en de toezichtslast te verminderen.
De RDI presenteerde haar jaarplan over 2024 eerder deze week. De inspectie ziet toe op de beschikbaarheid, continuïteit, en betrouwbaarheid van de digitale infrastructuur in Nederland. De organisatie adviseert over wet- en regelgeving, voert die uit en houdt er onafhankelijk en onpartijdig toezicht op. Tot vorig jaar heette de RDI Agentschap Telecom.