Voor het eerst sinds jaren kampt de detacheringsmarkt in het vakgebied ict met een terugloop. De omzet daalde in het vierde kwartaal van 2023 met 1,3 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Als geen tariefstijging van zes procent was doorgevoerd, zou de omzet nog scherper omlaag zijn gegaan. Omdat het aantal fte’ers nog een procent hoger was, betekent dit dat een niet gering aantal it’ers die in dienst van detacheerders zijn, momenteel op de bank zitten.
Dit blijkt uit de nieuwe MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN). Bestuurslid Fred Boevé, zelf actief in de it-branche, ziet dat vooral data-scientists en data-analisten moeilijk aan de slag komen. Dat is opmerkelijk want juist deze beroepen hebben het afgelopen jaar breed in de belangstelling gestaan. Boevé kan de situatie verklaren. ‘Projecten rond data zijn de eerste waar bedrijven en instellingen op plegen te bezuinigen Een nieuw data-dashboard wordt vaak als een luxeproduct gezien,’ zegt hij. ‘Op de database wordt daarentegen niet bezuinigd.’ Ook de vraag naar softwareontwikkelaars loopt redelijk door.
IJskast
De terugloop bij de detachering van it’ers komt onder meer doordat aan het eind van het jaar bij de overheid een aantal it-projecten in de ijskast zijn gezet. Boevé: ‘Budget-issues spelen daarbij een rol. Ook lag de overheid rond kerst en nieuwjaar bijna twee weken stil.’ Behalve bij de overheid loopt ook in de maakindustrie en logistiek de vraag terug. Ook januari was voor de it-detacheerders een slappe maand. Boevé ziet in februari een licht herstel, maar nog steeds zitten veel it’ers thuis. Dat kost de detacheerders flink wat geld want hun salarissen lopen gewoon door. Ook uit de jaarcijfers van Randstad blijkt dat it-detacheerders minder gunstige tijden doormaken. Randstad-dochter Yacht zag de omzet over 2023 met een kwart teruglopen.
In het algemeen kijkt de detacheringsbranche terug op een vierde kwartaal van 2023 met een gemengd beeld. De omzet (per werkbare dag) steeg weliswaar met 3,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022, maar het aantal gedetacheerden zonder opdracht (leegloop) nam met veertig procent toe. Desondanks zijn de leden van de VvDN positief gestemd. Hoewel de kortere duur van opdrachten en de langere periodes tussen opdrachten reden tot zorg geven, blijven de tarieven op niveau. Omdat het de verwachting is dat de tekorten op de arbeidsmarkt nog wel blijven, wordt juist extra personeel aangenomen. Circa twee derde van de medewerkers bij detacheerders had het afgelopen kwartaal een vast contract, een stijging van zeven procentpunten ten opzichte van een jaar geleden.