De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept als beoogd toezichthouder online-bedrijven op om te controleren aan welke nieuwe DSA-regels zij moeten voldoen. Vanaf afgelopen zaterdag geldt de Digital Services Act (DSA) voor grote aanbieders van online-diensten. Deze Europese verordening was al van toepassing voor de negentien allergrootste platforms.
De DSA geldt voor partijen die digitale content doorgeven, opslaan of openbaar maken. Dat zijn online-platforms, zoekmachines, marktplaatsen, internetproviders of hostingdiensten. De DSA kent een gelaagd regime van verplichtingen, wat betekent dat er voor de verschillende partijen die diensten aanbieden, ook verschillende regels van kracht kunnen zijn. De DSA dient te zorgen voor een veilige, voorspelbare en betrouwbare online-omgeving. Aanbieders moeten bijvoorbeeld illegale content en desinformatie tegengaan, minderjarigen beschermen en transparantie bevorderen.
Oneerlijk
Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM, verwacht niet dat ‘onze online-wereld van vandaag op morgen anders zal zijn. Maar met de DSA beperken we risico’s van illegale en oneerlijke praktijken en werken we aan een vertrouwde digitale economie.’
Bits of Freedom benadrukt dat met deze wet de rechten van gebruikers van online-platformen, waaronder sociale media, beter worden beschermd tegen de macht van Big Tech. Om het publiek op deze nieuwe rechten te wijzen lanceert de burgerrechtenorganisatie de campagne ‘Blijf luid!’ en de website jouwplatformrechten.nl. Ook gaat Bits of Freedom burgers aansporen om van deze nieuwe rechten gebruik te maken. Zo wordt het voor gebruikers makkelijker om in beroep te gaan tegen beslissingen van platforms over bijvoorbeeld content-moderatie. Ook moeten platforms makkelijker te bereiken zijn.
Nederland
Ons land loopt achter met de uitvoering van de DSA. Zo is het toezicht op de naleving ervan nog niet geregeld. De ACM heeft op dit gebied nog maar weinig bevoegdheden, nu haar taak niet wettelijk is vastgelegd en zij slechts ‘beoogd toezichthouder’ is. De Kamerleden Kathmann (GroenLinks-PvdA) en Koekkoek (Volt) hebben daar vanochtend pittige vragen over gesteld. Ze vragen zich af hoe de ACM kan functioneren als de Uitvoeringswet DSA nog niet klaar is. Ook de implementatie van andere wetten die betrekking hebben op digitale zaken, raakt op achterstand. Beide Kamerleden gaan staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) hierover aan de tand voelen. Ze constateren dat voortdurend deadlines worden overschreden.