Scheveningen krijgt een testcentrum voor de beveiliging van de onderzeese infrastructuur van de Noord- en de Oostzee Dit initiatief met de naam Seasec is een gezamenlijke inspanning van zes noordelijke Navo-landen: Noorwegen, (kandidaat-lid) Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland en Nederland.
Het heeft als doel de veiligheid te waarborgen van cruciale onderzeese infrastructuren, waaronder internetkabels, olie- en gaspijpleidingen en elektriciteitskabels van windparken. Het testcentrum gaat experimenteel onderzoek uitvoeren om nieuwe technologieën te ontwikkelen voor het bewaken van de zeebodem tot op dertig meter diepte. Hierbij worden risicoanalyses gemaakt, sensoren op strategische locaties geplaatst en geavanceerde apparatuur gebruikt om potentiële bedreigingen te identificeren en neutraliseren.
Volgens de betrokken partijen gaat het om een bijzondere en vergaande samenwerking tussen civiele en militaire partijen, waarbij informatie uit zowel militaire als civiele databanken wordt gebruikt. Het centrum streeft naar nauwe samenwerking met kennisinstituten, de industrie en andere belanghebbenden.
Seasec, dat voortkomt uit de Northern Naval Capabilities Cooperation (NNCC), een samenwerkingsverband tussen defensieorganisaties van de zes genoemde landen, is eind 2023 in Washington opgericht. Onlangs werd door de gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland bekendgemaakt dat Seasec neerstrijkt in innovatiecentrum Campus@Sea. Dat innovatiecentrum voor projecten op het gebied van sport, voeding energie en veiligheid is gevestigd in Scheveningen en wordt de thuisbasis voor Seasec. Het is de bedoeling dat er ook vestigingen van Seasec komen in Zweden en Duitsland.
Testgebied
Scheveningen (gemeente Den Haag) is gekozen als locatie vanwege de directe toegang tot de Noordzee en de beschikbaarheid van een zogenoemde proeftuin op de Noordzee. Dat is een testgebied van circa achttien bij achttien kilometer waar bijvoorbeeld onbemande surveillancevoertuigen proefrondjes kunnen maken. Naar verwachting zal Seasec halverwege 2024 operationeel zijn. Partners zoals TNO, de industrie en beleidsmakers zullen nauw betrokken zijn bij deze testen.
Dreiging
TNO schreef eerder in een rapportage dat er sprake is van een reële en actuele dreiging van sabotage op onderzeese infrastructuur. Volgens de onderzoeksorganisatie erkent de overheid dat er brede zorgen bestaan over de veiligheid van infrastructuur op de zeebodem en dat er dringend gezamenlijke actie nodig is om dit probleem aan te pakken. ‘De sabotage van Nord Stream, de kabels voor de kust van Noorwegen en Taiwan die onlangs werden doorgeknipt, en de grotere dreiging van China en Rusland op verschillende plaatsen, zijn slechts enkele voorbeelden van de veiligheidsproblemen die zich op dit gebied voordoen. Niet alleen fysieke dreigingen vormen een risico, maar ook cyberbeveiliging is een belangrijk punt van aandacht’, zo waarschuwt TNO.