Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) spreekt zijn twijfel uit over het vermogen van de UWV-top om tijdig te stoppen met projecten waarvan op enig moment duidelijk is dat ze kansloos zijn. Dit roept volgens minister Karien van Gennip vragen op over de kwaliteit van de besluitvorming bij UWV.
Twee jaar werd verspild met de ‘fabrieksmatige conversie’ voor de migratie van de uitkeringssystemen (het programma OpenVWS), terwijl de hoogste UWV-leiding al van alle kanten was gewaarschuwd dat dit een heilloze exercitie was. UWV heeft inmiddels beloofd voortaan beter te luisteren naar kritische geluiden, zowel uit de eigen gelederen als van externe deskundigen. Maar de minister vindt dit niet voldoende. Ze wil de UWV-top hierover aan de tand voelen.
De hoogste leiding van de uitkeringenfabriek beseft dat de besluitvorming bij grote ict-projecten nog altijd gebrekkig is. Na harde kritiek van de Adviescommissie ICT-toetsing (AcICT) geeft de raad van bestuur toe dat er bij technisch risicovolle trajecten meer aandacht moet zijn voor waarschuwingen van de ict’ers die dit soort projecten uitvoeren en voor onafhankelijk technische advies. UWV zal deze signalen in de toekomst serieus nemen, zo is de belofte. Er komen ‘deep dives’ om meer greep te krijgen op complexe dossiers en te voorkomen dat kritische signalen niet worden opgevangen. In dit verband past ook de versterking van de raad van bestuur met meer it-kennis. Het nieuw aangetreden lid René Steenvoorden moet op de modernisering van de ict gaan letten.
Eigengereid
Dat de top minder eigengereid te werk wil gaan, blijkt uit een brief van SZW-minister Karien van Gennip aan de Tweede Kamer. Ze reageert daarin op het niet malse BIT-advies van de AcICT. De Adviescommissie waarschuwt dat er geen ruimte meer is voor nieuwe mislukkingen. De uitkeringen aan werkloze mensen (WWO-systeem) en arbeidsongeschikten (ResaFasa-systeem) lopen weliswaar geen acuut gevaar, maar beide systemen lopen op hun laatste benen. Het technisch platform OpenVWS waarop WWO en ResaFasa draaien, wordt vanaf 2027 niet meer ondersteund. Vernieuwing is dus hard nodig.
Om de continuïteit van de uitkeringen zeker te stellen, is eind 2020 gestart met een ‘fabrieksmatige conversie’ van de broncode. WWO en ResaFasa zijn in het antieke Cobol geschreven. Capgemini zou met hulp van Blu Age deze code omzetten in Java-broncode die werkt op een Linux OS, wat bepaald geen succes werd. Volgens AcICT was in de ict-wereld allang bekend dat dit soort conversies een andere aanpak behoeven. ‘Lang is UWV doorgegaan op dit spoor terwijl er aanleiding was voor kritische heroverweging’, luidt het commentaar.
Pas nu is het tot de raad van bestuur doorgedrongen dat de conversie-aanpak niet leidt tot onderhoudbare software. Volgens AcICT is de fabrieksmatige conversie naar Java terecht gestopt, maar veel te laat. In 2022 was overigens al begonnen om andere scenario’s uit te werken, maar tot een kansrijk alternatief kwam het niet, aldus AcICT. Het replatforming-scenario WWO is organisatorisch complex. De herbouw van ResaFasa kent zelfs nog grotere onzekerheden.
Team
De Adviescommissie raadt nu aan om bij WWO een multidisciplinair team te formeren voor de verandering van platform. AcICT heeft er weinig vertrouwen in dat het huidige scenario voor replatforming de komende anderhalf jaar is uit te werken. Voor ResaFasa wordt aanbevolen meerdere scenario’s te toetsen en pas daarna een definitieve scenariokeuze te maken.
UWV heeft deze adviezen opgevolgd, waarbij opgemerkt dat het ministerie de adviezen van de AcICT een beetje open deuren vindt. Ambtenaren vragen zich af waarom UWV al niet zo werkt, zo blijkt uit een beslisnota die bij de brief van de minister is gevoegd.
Beterschap beloven om op dezelfde voet verder te gaan lijkt me als de gebruikelijke bestuurlijke belofte want welke maategelen neemt UWV om een herhaling van zetten te voorkomen?
Ik citeer uit rapport parlementaire commissie ICT (2014) over ongepast contact tussen het UWV en Policy Research want uit nota blijkt dat er
nog altijd geen ruimte is voor kritiek omdat de ‘onaantastbaren’ in het openbaar bestuur vrij van verantwoording denken te zijn:
“Naar aanleiding van bovengenoemde briefwisseling tussen de commissie en de minister over de informatievoorziening nam de bestuursvoorzitter van het UWV op 10 maart 2014 per telefoon contact op met Policy Research. De bestuursvoorzitter bleek verontrust te zijn over een mogelijk beeld dat zou leven bij de tijdelijke commissie, namelijk dat het UWV informatie niet naar eer en geweten zou opleveren in het kader van het parlementair onderzoek ICT.”
We zullen het komende jaar zien of René de messias is of weer iemand die met een vork schrijft want twaalf ambachten en dertien ongelukken lijkt expertise me nogal beperkt, een rol zegt nog niks over de inhoudelijke invulling ervan:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/07/07/benoeming-lid-raad-van-bestuur-uwv
Als XperieSense oudere ICT-ers met COBOL kennis heeft dan is er sprake van een belangenverstrengeling, niet de eerste keer bij UWV als ik de verhalen van die andere René mag geloven.