BLOG – De rappe ontwikkeling van ai verandert complete sectoren en dwingt bedrijven hun personeelsbestand aan te passen aan de toekomst. Om mee te kunnen in de snelheid waarmee ai markten transformeert, moeten bedrijven hun handmatige processen moderniseren en omzetten in geautomatiseerde processen. Dit creëert een aanzienlijke vraag naar nieuwe apps en workflows. Low-code helpt om deze innovaties van de grond te krijgen.
Volgens het World Economic Forum (WEF) krijgen de meeste organisaties de komende jaren te maken met een tekort aan vaardigheden voor digitale transformatie. Het inzetten op omscholing en low-code-technologieën draagt eraan bij dat werknemers relevant werk blijven doen, de digitale transformatie omarmen en voorbereid zijn op de uitdagingen en kansen die ai met zich meebrengt.
Om low-code succesvol in te kunnen zetten, zijn er vier belangrijke ontwikkelingen die organisaties in de gaten moeten houden:
- Omscholing in het ai-tijdperk
De brede toepassing van ai verandert de eisen die aan werknemers in alle sectoren worden gesteld. Routinematige en repetitieve taken worden geautomatiseerd door ai-gebaseerde systemen, waardoor het werk in traditionele functies verdampt.
Hoewel experts het erover eens zijn dat door ai banen zullen verdwijnen, creëert het ook nieuwe kansen. De aard van sommige banen verandert en werknemers moeten nieuwe vaardigheden ontwikkelen om relevant te blijven op de arbeidsmarkt. Door werknemers om te scholen, sluiten hun vaardigheden beter aan op waar er vraag naar is. Op die manier kunnen organisaties de talentkloof dichten. Bovendien groeien werknemers zo in een rol die meer waarde creëert.
Uit onderzoek van ServiceNow blijkt ook dat Nederlandse werknemers grote behoefte hebben aan beter onderwijs in digitale vaardigheden. Driekwart van de werknemers vindt zelfs dat scholing verplicht zou moeten worden voor ai-vaardigheden, en circa zestig procent verwacht dat werkgevers verantwoordelijkheid nemen in de ontwikkeling van de digitale vaardigheden van hun medewerkers.
- Nieuwe kenniswerker: de citizen developer
Volgens marktonderzoeksbureau Fact.MR heeft vier op de vijf Amerikaanse bedrijven low-code-platforms geadopteerd voor applicatieontwikkeling. Deze platforms zijn uitgegroeid tot tools die een verandering in gang kunnen zetten en de ontwikkeling van applicaties met wel negentig procent versnellen. Volgens McKinsey maken low-code-platforms een nieuw soort kenniswerker mogelijk: de citizen developer.
- Samenstellen van ‘fusion teams’
De impact van low-code-ontwikkeling reikt verder dan het platform. Het is van invloed op de hele organisatie. Het is nu voor iedereen mogelijk om deel te nemen en bij te dragen aan het ontwikkelen van oplossingen. Organisaties omarmen deze aanpak via zogenaamde ‘fusion teams’ die zakelijk leiders en it-professionals samenbrengen.
Een fusion team fungeert als een brug en geeft de voorkeur aan een laterale samenwerking in plaats van samenwerken via de gebruikelijke top-downstructuur. Door verschillende perspectieven te combineren stimuleert het team het delen van kennis en een brede betrokkenheid van medewerkers. Dit bevordert zowel het aanpassingsvermogen als de wendbaarheid.
- Reskilling met low-code-platforms
Niet investeren in reskilling kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben voor bedrijven. Volgens IDC zal negentig procent van de organisaties in 2025 te maken krijgen met een tekort aan it-vaardigheden, en dat gaat wereldwijd 6,5 biljoen dollar kosten als gevolg van vertraagde productreleases, verminderde klanttevredenheid en omzetverlies.
Low-code-ontwikkeling stelt iedereen binnen een organisatie in staat om apps te bouwen met minimale technische kennis. Sandbox-omgevingen bieden een gecontroleerde ruimte voor citizen developers om te experimenteren en proof-of-concept-apps te bedenken zonder bestaande systemen te beïnvloeden. Als het management tevreden is met een proof of concept, kan it een kleinschalige pilot in productie nemen. Dit maakt creatieve manieren mogelijk om omscholing te stimuleren met een strategische low-code-aanpak.
Dankzij de inzet van ai-gebaseerde low-code-platforms en strategieën voor citizen development kunnen bedrijven een toekomstbestendig personeelsbestand mogelijk maken, waardoor werknemers nieuwe uitdagingen kunnen aangaan en zich kunnen concentreren op taken die hun cognitieve vaardigheden vereisen.
Daniël Hofman, area vice president en country manager Nederland bij ServiceNow
Volgens McKinsey maken low-code-platforms een nieuw soort kenniswerker mogelijk: de citizen developer.
Benieuwd om welke kennis het dan gaat, want ik begreep dat die juist niet nodig was.
Een kind kan de was doen.
Toch kunnen ze niet gevonden worden de werkers, de kenniswerkers de medewerkers. De talenten.
Maar ook de nieuwe generatie dickpicksenders en receivers natuurlijk, want die groep worden nog wel eens vergeten.
Hoe succesvol deze nieuwe snelgroeiende vorm van visuele content te ontvangen, is minstens even zo belangrijk.
Wat doe je ermee en hoe zet je het om in klantwaarde.
Helaas is het maar al te vaak droevig gesteld met de dickpic awareness.
Maar terug naar het artikel.
De fuzzy 😛 teams als de nieuwe korte-lijnen-platte-structuur.
Omzeil alle formele procedures waar jarenlang op ingezet was,
om snel slagvaardig waarde te kunnen toevoegen, enzo.
Wat zal de CISO op zn neus kijke 😛
Misschien die moeite waard om eens wat te oefenen met low code:
for WATNOUWEER in AL_DAT_GEWATNOUWEER
do
Hoewel experts het erover eens zijn dat door {WATNOUWEER} banen zullen verdwijnen,
creëert het ook nieuwe kansen.
De aard van sommige banen verandert en werknemers moeten nieuwe vaardigheden ontwikkelen om relevant te blijven op de arbeidsmarkt.
Door werknemers om te scholen, sluiten hun vaardigheden beter aan op waar er vraag naar is.
Op die manier kunnen organisaties de talentkloof dichten.
Bovendien groeien werknemers zo in een rol die meer waarde creëert.
done
Heb GPT even gevraagd wat ‘dickpic awareness’ betekent en het zou gaan om bewustzijn over de ontvangst van ongewenste informatie, visueel of niet. Cognitieve empathie is interessant in horizontale samenwerkingen want het betalen met Polaroid zal lezers misschien niks zeggen maar ruilmiddelen veranderen en processen niet. Hetzelfde geldt voor de code, area vice president en country manager vergeet dat een tekort aan IT-skills vooral in het onderhoud zit want het idee van citizen developer en low-code is uiteindelijk niet nieuw.
Jack is nog niet terug op het nest maar bedrijfsprocessen hebben een doel als we kijken naar de governance aspecten, ethiek van Polaroid in de bewijslast gaat meer om het bonnetje. Een combinatie van low-code en bewijs uit het ongerijmde zorgt ervoor dat fusion teams nog weleens in de fout gaan in hun bevrediging van het management. Zo schijnt AI uit de blackbox van low-code tot integriteitsproblemen te leiden welke meer impact heeft dan de foto van een lul want poppetjes zijn vervangbaar.