In het dynamische zakenlandschap van vandaag hebben hybride werkmodellen een fundamentele verandering teweeggebracht in de manier waarop we werken. De overgang van kantoorgericht naar locatieonafhankelijk werken is nu een vast gegeven. Volgens het TNO werkte bijna 1 op 3 Nederlanders in 2023 hybride. In deze nieuwe setting is het noodzakelijk dat werknemers vanaf elke locatie naadloos toegang hebben tot werkapplicaties om efficiënte samenwerking te waarborgen.
Deze nieuwe flexibiliteit gaat echter gepaard met meer uitdagingen op het gebied van cybersecurity, vooral binnen een door cloud aangestuurde omgeving. Dit heeft het aanvalsoppervlak voor cybercriminelen exponentieel vergroot. Hierdoor is elke met het internet verbonden dienst, gebruiker en apparaat een potentieel toegangspunt geworden. Traditionele security op basis van een perimeter, zoals VPN’s en firewalls, schiet tekort om het vereiste beschermingsniveau te bieden. Bovendien wordt tegenwoordig meer dan 95% van het gegevensverkeer versleuteld via “https”, wat bijna onmogelijk te controleren is.
Hoe kunnen we deze securitysrisico’s in deze nieuwe hybride werkomgeving aanpakken?
“Zero Trust” gebaseerde architecturen introduceren
De cruciale stap is de overgang naar een Zero Trust-gebaseerde netwerkarchitectuur. Zero Trust gaat ervan uit dat niets en niemand binnen of buiten het netwerk inherent kan worden vertrouwd. Zero Trust Network Access (ZTNA)-principes dienen geïmplementeerd te worden voor zowel lokale gebruikers als apparaten. Deze worden gekoppeld aan beschermende maatregelen voor toegang op afstand, zodat geautoriseerde en geverifieerde toegang tot bedrijfsgegevens- en bronnen wordt gegarandeerd.
Netwerkbeveiliging op maat
LANCOM Trusted Access Client maakt veilige en schaalbare toegang tot bedrijfsapplicaties mogelijk voor werknemers op kantoor, thuis of onderweg, waardoor het moderne hybride werken vanaf elke locatie en op elk moment wordt beschermd. Trusted Access biedt zowel VPN-clientnetwerken met cloudbeheer voor toegang tot volledige netwerken als de mogelijkheid om over te stappen naar een Zero Trust-beveiligingsarchitectuur voor uitgebreide netwerkbeveiliging. Door middel van granulaire toegangsrechten krijgen gebruikers alleen toegang tot applicaties die specifiek aan hen zijn toegewezen. Bestaande systemen voor het beheren van gebruikers en gebruikersgroepen (Active Directory) kunnen volledig worden geïntegreerd in de LANCOM Management Cloud (LMC). Voor kleinere netwerken biedt de LMC als alternatief intern gebruikersbeheer. Digitale soevereiniteit is gegarandeerd, aangezien de LANCOM Trusted Access Client en de LANCOM Management Cloud in Duitsland ontwikkeld zijn en alle data in lokale datacenters gehost wordt. De LANCOM Trusted Access Client staat dus voor het hoogste niveau van databeveiliging en -bescherming.
Door strikte, gebruikers- en toepassingsgebaseerde netwerktoegangscontrole te implementeren, is het aanvalsoppervlak effectief geminimaliseerd. Deze aanpak stelt bedrijven in staat om hun bedrijfsmiddelen consistent te beveiligen en tegelijkertijd de flexibiliteit en mobiliteit van gebruikers mogelijk te maken. De integratie van Zero Trust-principes en strategische securitymaatregelen is van het grootste belang om de uitdagingen van de evoluerende hybride en cloud-gedreven werkomgeving aan te pakken. Het omarmen van deze benaderingen beschermt niet alleen tegen huidige bedreigingen, maar legt ook een basis voor veilige en aanpasbare netwerken in de toekomst.
Hoe ziet moderne veilige toegang op afstand eruit? Hoe kan het Zero Trust-principe worden geïntegreerd in uw eigen systeeminfrastructuur? Ontdek het in deze informatieve video:
Bent u benieuwd naar de voordelen van LANCOM Trusted Access? Neem dan contact met ons op: ajin.ku@lancom.eu, +31 6 20187982
LANCOM Systems GmbH is een leidende Europese leverancier van netwerk- en security-oplossingen voor het bedrijfsleven en de publieke sector. Het portfolio bevat hardware (WAN, LAN, WLAN, Firewalls), virtuele netwerkcomponenten, cloud-gebaseerd software-defined networking (SDN) en oplossingen voor externe en mobiele toegang. De ontwikkeling en productie van software en hardware vinden voornamelijk plaats in Duitsland, evenals de hosting van het netwerkbeheer. LANCOM besteedt veel aandacht aan betrouwbaarheid en veiligheid. Het bedrijf garandeert dat zijn producten vrij zijn van backdoors en is lid van “IT Security Made in Germany”, een initiatief van het Duitse Ministerie van Economische Zaken. LANCOM werd opgericht in 2002 en heeft zijn hoofdkantoor in Würselen bij Aken. Klanten zijn onder meer mkb, overheidsinstellingen, instituties en grote bedrijven uit de hele wereld. Sinds de zomer van 2018 is het bedrijf een volledige dochteronderneming binnen de in München gevestigde technologiegroep Rohde & Schwarz. |