Artificiële intelligentie (ai) heeft immense potentie voor maatschappelijke vooruitgang maar roept tegelijkertijd ethische vraagstukken op. Binnen de bestuursorganen van de EU is ai, samen met datamanagement, een topprioriteit. Het streven is om de collectieve overgang naar een meer digitale en veerkrachtige economie succesvol te realiseren. Het beheer van de talrijke toepassingen van ai is van strategisch belang en vereist een zorgvuldige aanpak.
Op 21 april 2021 presenteerde de Europese Commissie in Brussel een voorstel voor nieuwe regelgeving voor het gebruik van ai binnen de EU-lidstaten. Op 9 december 2023 bereikten de Europese Raad en het Parlement een voorlopig akkoord over het overeengekomen ai-regelgevingsvoorstel, beter bekend als de ai-verordening. Deze mijlpaal onderstreept een veelbetekenende stap naar de toekomst.
Uniek
De innovatieve en ambitieuze regelgeving is uniek op zowel Europese als mondiale schaal. Het is het resultaat van doordachte overwegingen als het gaat om de definitie van wettelijke aansprakelijkheid en intellectueel eigendom van ai. En het wettelijk kader om de fundamentele mensenrechten op niet-discriminerende wijze te waarborgen. Het doel is om gemeenschappelijke wetgeving voor de EU vast te stellen om zo ethische misstanden te voorkomen en een betrouwbare kunstmatige intelligentie te ontwikkelen. Een ai die zowel ‘de veiligheid en fundamentele rechten van personen en bedrijven’ waarborgt als ook de adoptie, investeringen en innovatie op diverse gebieden stimuleert.
Het is van uiterst belang te benadrukken dat bedrijven die deze wet naleven door intelligente data-infrastructuren te bouwen, niet alleen concurrerender maar ook stabieler zullen zijn in de nabije toekomst. Door te voldoen aan de verordeningseisen kunnen zij de veiligheid, omvang, transparantie, efficiëntie en non-discriminatie van hun ai-systemen waarborgen, terwijl ze tegelijkertijd innovatie en investeringen op dit gebied mogelijk maken. De verordening, die naar verwachting twee jaar na goedkeuring in werking treedt, voorziet in boetes voor overtredingen van de ai-wet. De boetes zijn gebaseerd op een percentage van de wereldwijde jaaromzet in het voorgaande boekjaar van het overtredende bedrijf of een vooraf bepaald bedrag, afhankelijk van wat hoger is. Bedrijven of organisaties die gevestigd zijn in of werken met Europa zullen alle kunstmatige intelligentiesystemen moeten testen en evalueren voordat ze op de markt worden gebracht en moeten een bijbehorende certificering verkrijgen op basis van hun vastgestelde risiconiveau.
Kenmerk
Naast deze regelgeving is het gebruik van grote intelligente opslaginfrastructuren een ander cruciaal element voor de ontwikkeling van ai. Of ze nu gebaseerd zijn op machine learning voor het bepalen van trends op grote schaal of op deep learning voor actiemodellen dankzij een automatische waarneming van dingen, kunstmatige intelligentiesystemen hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ze moeten veel data managen en verbruiken. De oplossingen die door ai-spelers worden ontwikkeld, moeten daarom kunnen profiteren van een vereenvoudigde implementatie en een duidelijk, overzichtelijk pad voor omvangrijke data. Gegevensopslag op intelligente infrastructuren is daarom een essentiële bouwsteen voor de toekomst van ai. Bedrijven die weten hoe ze dit effectief kunnen integreren, onderscheiden zich in de competitieve markt van morgen.
Oscar Wijnants is country managing director bij NetApp Nederland