Het Nederlandse softwarebedrijf Abra komt met testsoftware die de toegankelijkheid van apps doorlicht. Abra Desktop controleert toegankelijkheidseigenschappen zoals contrast en tekstschaling. Dat gebeurt zonder analyse van de broncode. Eventuele verbeterpunten en oplossingen worden direct in een dashboard getoond. De software is de komende weken gratis te downloaden.
Het gaat om de bétalancering van Abra Desktop. Die software detecteert ook kritieke toegankelijkheidsproblemen, zoals ontbrekende namen, rollen of waarden. ‘Wanneer deze problemen zich voordoen, is het moeilijk om een app te gebruiken met de schermlezer, een hulpmiddel dat vooral wordt gebruikt door mensen met een visuele beperking’, duidt Abra. Naast het vinden van tekortkomingen in de onderzochte apps wil het bedrijf ontwikkelaars ook helpen om deze op te lossen. Codevoorbeelden zijn beschikbaar voor meerdere frameworks, zoals Android, iOS, Flutter en React Native.
Abra introduceert naast Desktop nog een reeks producten die bijdragen aan toegankelijke apps. Dat zijn Abra Dashboard en Abra Academy. Abra Desktop vindt de fouten. Abra Dashboard toont deze fouten en de oplossing is vervolgens te vinden in Abra Academy. Voor de gebruiker gaat het om één proces waarin al die onderdelen integreren. Later zal met Abra Cloud het mogelijk worden om met de url van de Google Play- en Appstore een app te testen. Nu moet daar nog software voor geïnstalleerd worden op een Macbook. Grote klanten kunnen met Abra SDK tests integreren in hun eigen teststraat.
‘Toegankelijkheid is geen bijzaak’
Abra wijst erop dat toegankelijkheid geen bijzaak is, maar een fundamenteel aspect van app-ontwikkeling. Ongeveer een kwart van de app-gebruikers kampt met een beperking en de helft van de gebruikers gebruikt toegankelijkheids-instellingen. Daarom is het belangrijk om bij de ontwikkeling van die app rekening te houden met de toegankelijkheid ervan. Ook dwingen Europese regels overheden om apps toegankelijk te maken. Die regels gaan in de toekomst ook gelden voor bedrijven.
De software van Abra is inmiddels getest door een aantal banken en verzekeraars en app-ontwikkelaars van grote internationale merken. Ook zijn de eerste klanten opgetekend. Een Nederlandse supermarktketen gebruikt de testsoftware en een ministerie laat veertig apps testen.
Hoog verloop en automatisch testen
Mede-oprichter van Abra, Paul van Workum, ziet dat nieuwe releases van apps elkaar in rap tempo opvolgen. ‘Een foutje is snel gemaakt en zonder automatische tests moet je alles handmatig doorlopen met diverse hulpmiddelen zoals tekstvergroting, schermlezer en toetsenbord.’
Volgens Van Workum is het verloop binnen app-ontwikkelteams bovendien vaak hoog en blijft de kennis van toegankelijkheid daardoor niet altijd beschikbaar. Met de testsoftware wordt de kennis en kunde geboden om nieuwe apps snel te controleren op een aantal toegankelijkheidseisen en veelgemaakte fouten te voorkomen, ook als teams van samenstelling veranderen.
Toegankelijkheid
Overheden zijn verplicht om te werken aan toegankelijkheid. Bedrijven moeten sinds medio 2022 voldoen aan de European Accessibility Act (EAA)-richtlijnen. Vanaf 28 juni 2025 zijn die eisen verplicht. Richtlijnen om webcontent toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek zijn vastgelegd in de WCAG.
Abra, dat als missie heeft om wereldwijd apps toegankelijk te maken, levert ook een bijdrage aan APPT.org. Dat is een kennisbank met meerdere tools die app-ontwikkelaars moeten helpen hun applicaties toegankelijk te maken. Zoals een handboek, kennisbank en meldpunt.