Via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is 2,7 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar drones van 10 tot 20 centimeter die onder menselijke begeleiding semi-autonoom kunnen observeren. Het gaat om toepassingen in militaire en civiele crisissituaties.
‘Vooral in complexe crisissituaties bieden die zogenoemde human-swarm-teams de mogelijkheid om snel een nauwkeurig beeld van de situatie te verkrijgen. Dat gebeurt door gecoördineerd, vanaf verschillende uitkijkpunten en op geringe hoogten, informatie te verzamelen’, aldus hoofdaanvrager van het project de Tilburg University.
Het gaat bijvoorbeeld om situaties waarin militairen en hulpverleners zich snel een beeld dienen te vormen, zoals een terroristische aanval of een natuurramp. De zwermen van kleine drones met specifieke eigenschappen moeten snel en veilig informatie verzamelen. Bij die operaties in dichtbevolkte en moeilijk begaanbare gebieden dienen de drones de militaire en civiele besluitvorming te verbeteren.
Ethiek
Het onderzoek richt zich op de technische aspecten van zwermontwikkeling, de menselijke aspecten van de begeleiding van dronezwermen, én op de ethische en juridische vragen rondom drone-autonomie.
NWO: ‘De gewenste uitkomst van het onderzoeksproject is het mogelijk maken van een snellere respons, betere besluitvorming en effectievere inzet van zowel militairen en eerstehulpverleners.’ Ook moet de inzet van de drones nevenschade en het aantal slachtoffers beperken.
Het Steadfast-consortium wordt geleid door Marie Šafář Postma, hoogleraar computational cognitive science. In het consortium dat het project financiert, zitten onder meer TNO, de Koninklijke Luchtmacht en Thales. Het onderzoek is onderdeel van in totaal drie projecten waarin de samenwerking tussen mens en (semi)autonome systemen centraal staat.